DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Už sa boja spojenci na stretnutiach aj hovoriť veci z tej obavy, že môžeme tieto veci hovoriť do Ruskej federácie, tak to bolo, to nemáme my z médií. K tomu sa vyjadril prezident Francúzska. K tomu sa vyjadril český prezident, pardon český premiér.

Prezidentské voľby 2024: duel Korčok a Pellegrini - 18.03.2024
Pravda

Český premiér Fiala skutočne vyjadril obavu z toho, že by sa prostredníctvom Slovenska mohli dostať strategické informácie do Ruska, potvrdil, že kvôli tomu upravil svoj príhovor na parížskom stretnutí o pomoci Ukrajine. Slovensko následne nebolo pozvané na videokonferenciu ministrov zahraničných vecí a obrany, ktorá bola pokračovaním rozhovorov v Paríži. Francúzsky prezident Macron Roberta Fica označil za politika, ktorý je blízky Rusku a kritizoval ho za vyzradenie internej komunikácie európskych lídrov.

Portál Aktuálně.cz informoval, že český premiér Petr Fiala vo svojom príhovore na parížskom stretnutí európskych lídrov o pomoci Ukrajine vynechal strategické informácie o českom projekte munície pre Ukrajinu. Podľa zdroja z českej diplomacie tak spravil po tom, čo sa dozvedel, že sa na ňom zúčastní aj slovenský premiér Fico. Citlivé časti zdieľal s vybranými lídrami individuálne. Pôvodne sa na samite, ktorý sa uskutočnil vo februári 2024, malo stretnúť 15 štátov. Slovensko medzi nimi vtedy nebolo. Neskôr sa pozvánka rozšírila na 25 lídrov krajín, vrátane Roberta Fica.

Niekoľko dní po tomto stretnutí francúzsky prezident Macron skritizoval Fica za to, že vyzradil internú komunikáciu spojencov o možnosti poslať na Ukrajinu západných vojakov a označil ho za politika blízkeho Rusku. Túto informáciu slovenský premiér komunikoval na Facebooku pred zvolaním Bezpečnostnej rady SR, ktorá sa uskutočnila krátko pred odchodom do Paríža. Premiér informoval verejnosť o tom, že jednou z tém stretnutia má byť vojenská podpora Ukrajiny a vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby zabránil priamej účasti slovenských vojakov vo vojne. Francúzsky prezident tieto informácie následne korigoval a uviedol, že žiaden konsenzus o vyslaní vojakov medzi lídrami neexistuje. Zároveň priznal, že nič nie je vylúčené. 

Na videokonferenciu ministrov zahraničných vecí a obrany o Ukrajine, ktorá bola pokračovaním rozhovorov v Paríži, Slovensko už pozvané nebolo.

Česká vláda zároveň v marci 2024 oznámila zrušenie medzivládnych konzultácii so Slovenskom. Premiér Petr Fiala tak reagoval na stretnutie slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so Sergejom Lavrovom, ruským šéfom diplomacie.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.03.2024
success
error