DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Už nehovoríte o občanoch Slovenskej republiky, keď ide o to, ako ste sľúbili, že budete znižovať ceny potravín a tie sú stále najvyššie, vo V4.

Prezidentské voľby 2024: duel Korčok a Pellegrini - 18.03.2024
Neoveriteľné

Najaktuálnejšie dáta o cenách potravín v regióne V4, ktoré sa dajú navzájom porovnávať, sú z roku 2022. Novšie dáta, z ktorých by vyplývalo, ako sa vyvíjali ceny potravín po nástupe vlády Roberta Fica, nie sú k dispozícii, výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

15. marca 2024 rokovala vláda o Analýze cenového vývoja základných druhov potravín 3/2024, ktorú vypracovalo ministerstvo financií. Podľa tejto analýzy dosiahli ceny potravín na Slovensku v roku 2022 priemer EÚ, zatiaľčo v Česku len 96 % priemeru EÚ, v Maďarsku 90 % a v Poľsku 72 %. Vychádzala pritom z dát Eurostatu, ktoré však novšie ako z 2022 k dispozícii nie sú.

Aktuálnejšie údaje uvádza analýza o dvanástich vybraných potravinách a porovnáva ich s krajinami v regióne. Nie pri každej potravine sú však k dispozícii údaje zo všetkých krajín V4. Väčšina grafov ukazuje, že ceny potravín na Slovensku kopírujú trendy V4 alebo sú dokonca nižšie. Napríklad mlieko a maslo je u nás lacnejšie než v Maďarsku a Česku, bravčové, hovädzie aj kuracie mäso lacnejšie než v Maďarsku.

V októbri o cenách potravín v médiách hovorila analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Potvrdila, že inflácia potravín spomaľuje.

Vládnu analýzu takto interpretovalo hnutie Slovensko (predtým OĽaNO): „Z analýzy vlády vyplýva, že na Slovensku si kupujeme potraviny o 39 percent drahšie ako v Poľsku. Pokiaľ ide konkrétne o chlieb, tak na Slovensku zaň platíme o 64 percent viac ako v Českej republike. A o 44 percent viac ako v Maďarsku,“ uviedol poslanec hnutia Július Jakab. 

Analýza však v skutočnosti ukázala, že v Poľsku stáli potraviny v roku 2022 72 % toho, čo na Slovensku. Údaje o cene chleba sú aktuálne, z januára 2024, nezahŕňajú však porovnanie s Poľskom. Spolu s Eidamom a jogurtom sú to komodity, ktorých sú ceny na Slovensku vyššie než v okolitých krajinách.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.03.2024
success
error