DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

Keď tam prišiel Igor Matovič, vystúpil v pléne a takto ukazoval na opozičných poslancov a odkazoval im, aby tíško sedeli, šúchali nohami a čakali, kým ich zoberie NAKA. (...)Kde ste boli vtedy, keď tu Remišová robila svoje pexesá, kedy takto odškrtával ľudí, ktorí podľa pani Remišovej, podľa pani Remišovej majú ísť do basy.

03.03.2024
Pravda

Igor Matovič v pléne Národnej rady odkázal Robertovi Ficovi, aby „tichúčko šúchal s nohami“ a čakal kým si preňho príde NAKA. Veronika Remišová o pár dní na to zverejnila „pexesá“ s vyobrazením nominantov bývalej vlády, ktorí podľa nej „musia odísť“. Postupom času nominantov z pexesa vyškrtávala. Výrok hodnotíme v duchu povedaného ako ešte pravdivý.

Igor Matovič pred hlasovaním o programovom vyhlásení jeho vlády v roku 2020 parlamentnom prejave odkázal Ficovi, že na jeho mieste by namiesto kritiky vlády radšej „tichučko šúchal s nohami a čakal na to, kedy mi NAKA zaklope na svoje dvere“ (34:00).

O niekoľko dní na to, vtedajšia ministerka informatizácie a vicepremiérka Veronika Remišová, na svojom facebookovom profile zverejnila grafiku pripomínajúcu pexeso s názvom „Za spravodlivé Slovensko bez korupcie“, zobrazujúcu nominantov strany SMER-SD. Remišová v popise k obrázku uviedla, že „nominanti Smeru musia odísť“, pretože sa mali denne objavovať „ďalšie informácie o podozreniach“ smerujúcich k vyobrazeným osobám. Zároveň na obrázku boli preškrtnutí Kičura, Kožuch a Pötheová, pravdepodobne preto, že v tom čase už nepôsobili v štátnej správe.

O niekoľko mesiacov neskôr zverejnila Remišová podobnú grafiku, avšak už s viacerými přeškrtnutými osobami. V popise uviedla, že „strana Za ľudí je v koalícii práve preto, aby spravodlivosť platila pre všetkých. Plníme sľuby, ktoré sme dali ľuďom. Má to zmysel.“ V aktualizovanej verzii grafiky pravdepodobne povyškrtávala osoby, ktoré už toho času nepôsobili v štátnej správe alebo ich podozrenia z trestnej činnosti začali vyšetrovať príslušné orgány.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.05.2024
success
error