DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

My sme to v Hlase hovorili pred voľbami, že chceme zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, pretože naplnil svoju historickú rolu.

03.03.2024
Zavádzajúce

Strana Hlas-SD počas predvolebnej kampane pripustila zmeny týkajúce sa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sa v predvolebných debatách spomínal potrebu vymeniť špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Predseda strany Peter Pellegrini  v predvolebných diskusiách pripustil rozsiahlu reformu ÚŠP, vrátane jej začlenenia pod Generálnu prokuratúru. Úplné zrušenie ÚŠP však strana Hlas pred predčasnými voľbami neavizovala a tento návrh nebol ani súčasťou predvolebného programu strany. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Matúš Šutaj Eštok medzi prvými vyslovil potrebu personálnych zmien na Úrade špeciálnej prokuratúry. Urobil to skôr ako Smer-SD, a to v decembri 2022 v relácii Na telo (v čase od 45:50). Odpovedal tak na otázku moderátora, či by súhlasil s tým, aby sa Hlas pokúsil vymeniť špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. 

Na konkrétnu otázku moderátora či chce hlas zrušiť špeciálnu prokuratúru Eštok v relácii odpovedal: „To ja som nepovedal, veď ja vám vravím, určite s tým nejdeme do volieb, my ideme do volieb so silným štátom, pomoci ľuďom, ochranou pred migrantmi, a nejdeme so zrušením špeciálnej prokuratúry.“ (v čase od 33:30).

 Predseda strany Hlas Peter Pellegrini v predvolebných diskusiách opakovane uviedol, že pokiaľ odborníci z Univerzity Komenského povedia, že ÚŠP treba zreformovať, tak sa budú riadiť podľa ich odborných rád. V predvolebnej diskusii RTVS 24. septembra 2023 povedal: „Ak požiadame Právnickú fakultu Univerzity Komenského a najväčších odborníkov v tejto krajine na trestné právo a trestnoprávne prostredie a povieme im, prosím vás pekne, nakreslite to tak, aby to zodpovedalo dvadsiatemu prvému storočiu a priblížte nás aj trestnými sadzbami, aj spôsobom odsudzovania vyspelým krajinám na západ od nás a vzíde z toho, že po 31 rokoch napr. takáto inštitúcia špeciálna už nie je potrebná, ale má to byť napr. súčasť Generálnej prokuratúry s tretím námestníkom pre vybrané špeciálne trestné činy, tak ja prečo by som mal hovoriť, že to tak nemôže byť, ak to povedia odborníci“ (v čase od 24:15). Rovnaký názor zopakoval v diskusii na TA3 26. septembra 2023 (v čase 22:30).

 V debate televízie JOJ 21. septembra 2023 Pellegrini vyhlásil, že je zástancom veľkej reformy trestnoprávneho prostredia vedenej odborníkmi. V súvislosti s ÚŠP povedal, že si ho vie predstaviť špeciálny oddiel s tretím námestníkom na Generálnej prokuratúre. Vyjadril sa, že „Ak sa ukáže, že špeciálny prokurátor a jeho inštitút ako taký splnil svoju historickú úlohu vo vysporiadaní sa s mafiou, a tak ďalej, keby to bol tretí námestník a odnož špeciálna na Generálnej prokuratúre, myslím si, že by odrobili tú istú robotu ako robia teraz. Neviem, prečo by mali byť samostatne a špeciálne strážení.“ (v čase od 18:54).

V programe strany Hlas sa však bod o rušení ÚŠP nenachádza,  spomína sa iba znižovanie trestných sadzieb a využívanie restoratívnej justície (.pdf, s.56)

Vyjadrenie Ministerstva vnútra SR pre Demagog.sk z 27. 2. 2024:

„Vo všeobecnosti platí, že minister ako aj predseda strany Peter Pellegrini zvažovali a komunikovali potrebu reformy Špeciálnej prokuratúry a finálne riešenie je možné do istej miery považovať za reformu, keďže prokurátori ÚŠP budú naďalej pôsobiť na iných prokuratúrach.”

Dátum zverejnenia analýzy: 03.05.2024
success
error