DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Denisa Saková

Hlas

Pán moderátor, tie premlčacie doby pri verejných činiteľoch sú 10 rokov, za premlčaciu dobu, to tam aj zostáva v zákone, pri verejných činiteľoch pri korupcii sú 10 rokov. Za 10 rokov, za 10 rokov vyšetrovateľ má mať dostatok dôkazov na to, aby vzniesol obvinenie. 10 rokov sú premlčacie doby, tie sa neskracujú.

21.02.2024
Nepravda

Pri prijatí úplatku verejným činiteľom bola podľa Trestného zákona pred novelou z dielne vládnej koalície doba premlčania 20 rokov, no po novele sa znížila na desať. Pri prijatí úplatku pri obstaraní veci verejného záujmu ako verejný činiteľ podľa § 329 ods. 2 sa teda doba premlčania po novele skrátila o polovicu. Denisa Saková tvrdí, že táto premlčacia doba bola 10 rokov aj pred novelou a teda, že novela túto dobu nemení, preto výrok hodnotíme ako nepravdivý. 

Okrem zmeny v dĺžke doby premlčania mení novelizácia Trestného zákona aj samotné trestné sadzby za činy spojené s korupciou. Napríklad ak by pred novelou prijal verejný činiteľ úplatok, tak by mu hrozilo odňatie slobody na päť až dvanásť rokov a ak by bol tento čin spáchaný vo veľkom rozsahu tak by páchateľovi hrozila väzba na desať až pätnásť rokov. Po schválení predloženej novely hrozí verejnému činiteľovi odňatie slobody na tri až osem rokov a pri čine spáchanom vo veľkom rozsahu to bude štyri až desať rokov.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.07.2024
success
error