DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Denisa Saková

Hlas

Rušenie ÚŠP naša koaličná strana mala jasne vo svojej kampani a vlastne vo svojom programe.

21.02.2024
Zavádzajúce

Strana Hlas-SD nemala rušenie ÚŠP v predvolebnom programe, aj jej predstavitelia pred voľbami hovorili najmä o začlenení ÚŠP pod Generálnu prokuratúru, nie o jej zrušení, po odbornej diskusii. Výrok Denisy Sakovej preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Pravdou nie je ani to, že by mali koaliční partneri strany Hlas v programe rušenie ÚŠP. SNS zverejnila pred voľbami 15 programových priorít, dokument sa však vôbec nezmieňuje o zmenách na Úrade špeciálnej prokuratúry. Strana Smer-SD sa taktiež vo svojom volebnom programe možným zmenám na Úrade špeciálnej prokuratúry nevenovala.

Peter Pellegrini v predvolebných diskusiách pripúštal zmeny vo fungovaní špeciálnej prokuratúry, najčastejšie však hovoril o začlenení Úradu špeciálnej prokuratúry pod Generálnu prokuratúru, nie o jej zrušení.  Pellegrini navyše zdôrazňoval, že sa tak má stať až na základe odporúčaní „najväčších odborníkov v krajine“ (v čase od 24:15). Zrušenie ÚŠP neavizovala strana Hlas an v predvolebnom programe

K zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry sa Pellegrini vyjadril napríklad v poslednej nedeľnej diskusii v RTVS pred parlamentnými voľbami. Pellegrini na otázku moderátora, či chce zrušiť špeciálnu prokuratúru odpovedal:  „Ak požiadame Právnickú fakultu Univerzity Komenského a najväčších odborníkov v tejto krajine na trestné právo a trestnoprávne prostredie a povieme im, prosím vás pekne, nakreslite to tak, aby to zodpovedalo dvadsiatemu prvému storočiu a priblížte náš aj trestnými sadzbami, aj spôsobom odsudzovania vyspelým krajinám na západ od nás a vzíde z toho, že po 31 rokoch napr. takáto inštitúcia špeciálna už nie je potrebná, ale má to byť napr. súčasť Generálnej prokuratúry s tretím námestníkom pre vybrané špeciálne trestné činy, tak ja prečo by som mal hovoriť, že to tak nemôže byť, ak to povedia odborníci“ (v čase od 24:15).

V predvolebne diskusii televízie TA3 sa Pellegrini k téme zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry vyjadril nasledovne: „Pokiaľ právnici z Právnickej fakulty Univerzity Komenského spolu s odborníkmi povedia, že to má byť inak ako dnes, prečo by sme sa mali brániť hlasu odborníkov? Ak povedia, že to má zostať tak ako je to teraz, že má zostať Úrad špeciálnej prokuratúry a má zostať Špecializovaný trestný súd, nech sa páči, tak zostane. Ja som len povedal, že ak ukáže odbornosť, že to má byť inak, my sme pripravení to spraviť“ (22:30).

V diskusii televízie Joj sa k téme Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Pellegrini vyjadril nasledovne: „Ak sa hovorí o trestnoprávnom prostredí, ja som zástancom veľkej reformy po 31 rokoch existencie tohto štátu. Ak sa ukáže, že špeciálny prokurátor a jeho inštitút ako taký splnil svoju historickú úlohu vo vysporiadaní sa s mafiou, a tak ďalej, keby to bol tretí námestník a odnož špeciálna na Generálnej prokuratúre, myslím si, že by odrobili tú istú robotu ako robia teraz.“ (v čase od 18:54)

Rezortný program strany Hlas-SD sa o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry vôbec nezmienuje. Program spomína iba znižovanie trestných sadzieb. „Preto sa zasadíme o prijatie nového trestného zákona, ktorý zabezpečí spravodlivé a účinné tresty pre páchateľov trestných činov, ale spôsobom, aby výkon týchto trestov zbytočne nezaťažoval daňových poplatníkov a aby neoslaboval ekonomiku tak, ako je tomu dnes,“ píše sa v programe strany ( .pdf, s.56).

Strana Smer-SD pred voľbami v súvislosti s Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) hovorila najmä o personálnej výmene na jeho čele. Robert Fico pred voľbami aj tesne po voľbách opakovane vylúčil, že by jeho strana chcela špeciálnu prokuratúru rušiť. Andrej Danko v predvolebnej diskusii v lete naznačil rušenie ÚŠP, na priamu otázku však opakovane jednoznačne neodpovedal.

Strana Smer-SD v predvolebnej ankete RTVS hovorila, že by mal byť Špecializovaný trestný súd spolu s Úradom špeciálnej prokuratúry zrušený zákonom, a ich agenda presunutá do štandardného systému súdov a prokuratúry. 

Tieto vyjadrenia však Robert Fico poprel v rozhovore pre denník Postoj. Na komentár moderátora o tom, že Smer hovorí o rušení špecializovaných inštitúcií, Fico priamo reagoval, že to nie je pravda. Pri konfrontácii so stanoviskom strany Smer-SD pre RTVS Fico povedal:  „Nehovoríme o rušení týchto inštitúcií, ale o okamžitom personálnom zásahu na čele prokuratúry, pretože tam nemôže sedieť podvodník.“

To, že by mal Smer v úmysle rušiť ÚŠP, poprel Fico aj na tlačovej konferencii krátko po voľbách. "Nepamätám si, že by niekto zo Smeru-SD hovoril o rušení Špecializovaného trestného súdu a ÚŠP," reagoval Fico na otázky o zmenách v štruktúre OČTK. 

Fico dokonca poukázal, že bol prekvapený z vyjadrení strany Hlas-SD, ktorá avizovala možnú reformu týchto orgánov. "My sme pripravení na výmenu ľudí," dodal Fico. (v čase od 38:17).

Strana SNS sa téme zmien na ÚŠP vyjadrovala v menšej miere ako strana Smer. V letnej diskusii v relácii Na telo ale Andrej Danko naznačil, že jeho strana bude presadzovať zmeny.

Predseda SNS sa vyjadril, že je Úrad špeciálnej prokuratúry duplicitný a naznačil, že by bol za jeho zrušenie, na priamu otázku ale opakovane neodpovedal (v čase od 28:02).

Dátum zverejnenia analýzy: 27.07.2024
success
error