DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Veď ten pozmeňovací návrh predkladá pán Gašpar, ktorý sám je trestne stíhaný a keby tá novela prešla, on je toho hlavný zástanca v parlamente, tak, že on nemusí čeliť spravodlivosti.

21.02.2024
Pravda

Tibor Gašpar je predkladateľom pozmeňujúceho návrhu k novele Trestného zákona a zároveň obžalovaným v kauze Očistec a Fatima a obvineným v kauze Ezekiel 7. Zníženie sadzieb trestov z novely a pozmeňujúceho návrhu sa v prípade uznania viny budú týkať aj jeho. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

Poslanec za vládnu stranu SMER-SD Tibor Gašpar čelí obžalobe v kauze Očistec zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, podplácania, prijímania úplatku a zo zneužitia právomoci. Obžalobe zo zneužitia právomoci čelí aj v kauze Fatima. V kauze Ezekiel 7 je obvinený z podplácania. 

Pôvodne navrhnutá novela znižovala hranice trestných sadzieb aj pri trestných činoch, ktoré mal spáchať Gašpar. Pozmeňujúci návrh predložený Tiborom Gašparom, oproti súčasne platným sadzbám podobne znižuje sadzby trestov v oblasti zneužitia právomoci a korupcie. Po schválení sa tak budú v prípade dokázania viny dotýkať aj Gašparových prípadov. 

Denník SME preto poukázal na možný konflikt záujmov. Gašpar sa odvoláva na prezumpciu neviny, na základe ktorej podľa neho nie je v konflikte záujmov a má právo vykonávať funkciu poslanca a predkladať návrhy (od 11:20). Aj po schválení novely Trestného zákona bude naďalej čeliť stíhaniu. V prípade dokázania viny a po schválení novely sa mu bude vymeriavať výška trestu podľa znížených sadzieb.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.05.2024
success
error