DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Bývalý predseda Európskej komisie kritizoval Ukrajinu za to, že vlastne nikto netuší, kde tie peniaze na konci dňa končia.

10.02.2024
Pravda

Minister obrany Robert Kaliňák vo svojom výroku reaguje na kritiku Roberta Fica, ktorý Ukrajinu označil za “najskorumpovanejšiu” na svete.Ukrajina zároveň dlhodobo čelí korupcii, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Bývalý šéf európskej komisie Jean-Claude Juncker skutočne kritizoval Ukrajinu pre korupciu. Pre nemecké médium Augsburger Allgemeine povedal, že každý, kto niekedy spolupracoval s Ukrajinou vie, že je „skorumpovaná na všetkých úrovniach spoločnosti.“ Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov v januári 2024 priznal, že pri náhodných kontrolách vojenských skladov zistili zlyhania v zabezpečení a zásobovaní ukrajinskej armády. Pri kontrole objavili približne 36,4 milióna eur, ktoré boli spreneverené v korupčnej schéme na nákup delostreleckých granátov pre ozbrojené sily. Podľa ukrajinského generálneho prokurátora sa tieto peniaze vrátia do obranného rozpočtu štátu.

Ukrajinské bezpečnostné úrady uviedli, že táto korupčná schéma sa začala v auguste 2022, keď ukrajinskí predstavitelia podpísali zmluvu na delostrelecké granáty v hodnote 1,5 miliardy hrivien (36,45 milióna eur) so zbrojárskou firmou L’Vov Arsenal. Tovar, pre ktorý bola zmluva podpísaná, nebol nikdy doručený a peniaze boli odoslané na rôzne účty na Ukrajine a na Balkáne. Ukrajinská bezpečnostná služba v tejto súvislosti v januári 2024 obvinila päť osôb, v prípade dokázania viny im hrozí 12 rokov väzenia.

Rustem Umerov ako šéf obrany nahradil Olexija Reznikova v septembri 2023. Prezident Zelenskyj korupciu ako dôvod výmeny ministra neuviedol, hovoril o potrebe „nového prístupu“ v rezorte. Avšak Reznikov odišiel krátko po sérií medializovaných prípadov korupcie práve na ministerstve obrany. V januári 2023 sa v ukrajinských médiách objavila informácia, že rezort obrany podpísal zmluvu na nákup predražených potravín, cena mala byť dvoj- až trojnásobne vyššia než ceny v obchodoch. Ministerstvo tieto správy označilo za nepravdivé. Reznikov doposiaľ nečelí žiadnym obvineniam.  

V tom istom čase vláda odvolala námestníka ministerstva infraštruktúry Vasyla Lozynského, ktorého zadržal ukrajinský národný protikorupčný úrad. Stalo sa tak pre podozrenia z prijímania úplatku vo výške 400 tisíc dolárov v súvislosti s predraženým nákupom zariadenia na výrobu elektrickej energie.

V októbri 2023 ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie informoval, že boli zadržaní dvaja vysokí predstavitelia ukrajinského ministerstva obrany pre podozrenie zo spreneverenia siedmych miliónov dolárov pri nákupe nepriestrelných viest.

Prezident Zelenskyj v auguste 2023 uviedol, že chce parlamentu predložiť návrh zákona, ktorý by korupciu v čase vojny postavil na úroveň vlastizrady. Boj proti korupcii bol aj jednou z tém jeho prezidentskej kampane v roku 2019.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error