DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Rozprávať ľuďom, že pri škode 35 000 len niekto vyviazne s podmienkou, je klamstvo.

05.02.2024
Nepravda

Novela trestného zákona, ktorú predstavila vládna koalícia, mení aj klasifikáciu spôsobenej škody, sadzby trestov, ako aj možnosti podmienečného odkladu trestu. Prezidentka pri tvrdení, že pri lúpeži vo výške škody nepresahujúcej 35 tisíc eur, bude podľa novely možné prednostne udeliť podmienku, hovorila pravdu. Okrem toho bude možné udeliť podmienku pre všetky trestné činy proti majetku a hospodárske trestné činy, bez ohľadu na ich výšku. Dankov výrok preto hodnotíme ako nepravdivý. 

Podobu, dĺžku a ukladanie trestov za trestnú činnosť upravuje Trestný zákon. Trestný zákon určuje aj sadzby trestu páchateľa v závislosti od výšku škody trestnej činnosti. Výšku malej škody, ktorá je rozhodujúca pre určenie trestnosti konania, stanovuje na sumu presahujúcu 266 eur (§ 125, ods. 1).

Od výšky malej škody sa odvíjajú aj výšky závažnejších škôd, pri ktorých hrozí vyšší trest odňatia slobody. Väčšou škodou je podľa Trestného zákona desaťnásobok, značnou škodou sa rozumie suma dosahujúca najmenej stonásobok a škodou veľkého rozsahu je suma dosahujúca najmenej päťstonásobok malej škody (§ 125, ods. 1).

Podľa súčasne platnej právnej úpravy by krádež v hodnote 35 tisíc eur bola klasifikovaná ako krádež, ktorou páchateľ spôsobí značnú škodu (§ 212, ods. 3, písm. a)). V tom prípade by páchateľovi hrozilo tri až desať rokov za mrežami. 

Nová vládna úprava Trestného zákona mení výšky škôd. Malá škoda sa upravuje na sumu vyššiu než 700 eur, väčšia škoda na sumu vyššiu než 35 tisíc eur, značná škoda na sumu vyššiu než 350 tisíc eur a škoda veľkého rozsahu sa upravuje na sumu nad 700 tisíc eur (s. 12).

Danko v tomto prípade reagoval na prejav prezidentky, ktorá v rámci prejavu v parlamente povedala, že „v prípade lúpeže, pokiaľ nevznikne škoda presahujúca 35 000 eur, páchateľovi musí byť prednostne uložený podmienečný trest alebo trest domáceho väzenia“.

V prípade trestného činu lúpeže dnes pri sume neprevyšujúcej 35 tisíc eur hrozí trest odňatia slobody v rozpätí tri až pätnásť rokov, v závislosti od výšky škody, bez možnosti podmienečného odkladu (§ 188 ods. 1, 2, 3). Nakoľko novela Trestného zákona zvyšuje hranicu podmienečného odkladu trestu odňatia slobody z dvoch na tri roky, bude za lúpež v hodnote neprevyšujúcej 35 tisíc eur, kedy je podľa novely spôsobená malá škoda, hroziť trest odňatia slobody v trvaní tri až osem rokov s možnosťou podmienečného trestu alebo trestu domáceho väzenia.

Podľa navrhovanej novely trestného zákona taktiež klesajú výšky trestu odňatia slobody v celej štvrtej hlave druhej časti Trestného zákona o trestných činoch proti majetku a v piatej hlave druhej časti Trestného zákona o hospodárskych trestných činoch, s možnosťou podmienečného odkladu trestu bez ohľadu na výšku spôsobenej škody (s. 20-24).

Podobne navrhuje novela aj zníženie trestu za krádež. Pri krádeži vo výške minimálne 35 tisíc eur (tzv. značná škoda) je v súčasnosti možné poslať páchateľa za mreže na tri až desať rokov, bez možnosti podmienky (§ 212, ods. 3)). Nová právna úprava navrhuje zmenu klasifikácie výšky škody a tak po novom pri krádeži, ktorej spôsobená škoda je minimálne 35 tisíc (tzv. väčšia škoda), hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky. So zvýšením hranice podmienečného trestu to v takomto prípade znamená možnosť uloženia podmienky.

Dátum zverejnenia analýzy: 28.04.2024
success
error