DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Viete, trestnoprávne ste (Ivan Korčok, pozn.) bol naháňaný, keď ste bol zodpovedný vo Ficovej vláde za predsedníctvo v Rade Európy.

01.02.2024
Nepravda

Ivan Korčok ako vtedajší tajomník ministerstva zahraničných vecí nebol priamo zodpovedný za výber Agentúry Evka a nebol „trestnoprávne naháňaný“ kvôli nezrovnalostiam v obstarávaní. Národný kontrolný úrad aj napriek pochybnostiam a nezrovnalostiam so zákonom o účtovníctve nezistil podozrenie z trestného činu. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Agentúra Evka sa stala známou súvislosti s galavečerom na odhalenie loga slovenského predsedníctva EÚ v roku, ktorý sa konal pod záštitou ministerstva zahraničia. 

Na sporné obstarávanie v hodnote tisícov eur vtedy upozornila whistleblowerka a bývalá zamestnankyňa ministerstva Zuzana Hlávková. Hlávková tvrdila, že pri príprave podujatí na predsedníctvo Slovenska v Rade Európy ministerstvo nesprávne nakladalo s verejnými prostriedkami a obchádzal sa právny rámec, všetko s vedomím ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.

Ivan Korčok v tej dobe pôsobil ako štátny tajomník a komunikoval v mene ministerstva v niektorých otázkach spojených s kauzou. Nebola mu však pripisovaná priama zodpovednosť za túto kauzu ani prepojenie s agentúrou Evka, ako to naznačuje Danko. 

Výber firiem k predsedníckej zákazke prešetroval Úrad pre verejné obstarávanie aj Protimonopolný úrad, žiadne porušenie zákona však nezistili. Transparency International rozhodnutie kritizovalo pre povrchnú kontrolu. 

Po získaní ďalších dokumentov Transparency International konštatovala, že služby, ktoré Evka ponúkala pre štát, neboli ani najvýhodnejšie, ani najlacnejšie. Kvôli možnému podozreniu z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku sa prípadom v januári 2017 začala zaoberať aj NAKA.

Pre vyvrátenie pochybností požiadal Lajčák o kontrolu aj Najvyšší kontrolný úrad, ktorý nezistil podozrenie z trestného činu. I keď bolo podozrenie prešetrované, nemôžeme povedať, že bol zaň „trestnoprávne naháňaný“ Ivan Korčok, nakoľko o tom neexistujú žiadne dôkazy.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error