DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Áno, ja som priniesol návrh slovinského parlamentu, kde je 10 minút v rozprave, kde je 5 minút ústne prihlásený a mnohé iné veci.

30.01.2024
Nepravda

Rokovací poriadok slovinského parlamentu hovorí o minimálnom čase v rozprave v trvaní desať a päť minút, nie maximálnom. Dankov výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Danko avizoval snahu o zmenu rokovacieho poriadku. Klub SNS plánuje zmeny kvôli obštrukciám v parlamente s cieľom skrátiť trvanie rozpravy. Oficiálny návrh na zmenu rokovacieho poriadku ešte nie je známy.

Podľa poslanca Michelka plánuje SNS navrhnúť zmenu rokovacieho poriadku na „skrátenie jednotlivých vystúpení - písomné desať [minút], ústne päť [minút], faktická jedna [minúta]“ (1:44).

V súčasnosti platí dĺžka rečníckeho času pre písomne prihláseného poslanca do rozpravy dvadsať minút, pre ústne prihláseného poslanca desať minút (§ 30). Faktická poznámka v rozprave ako reakcia na rečníka nesmie trvať dlhšie ako dve minúty (§ 33). 

V slovinskom parlamente určuje Rada predsedu Národného zhromaždenia pred rokovaním čas vyhradený pre každý bod programu a rečnícky čas poslancov, poslaneckých klubov a ostatných účastníkov schôdze. 

Rečnícky čas pre poslancov podľa rokovacieho poriadku slovinského parlamentu „nesmie byť kratší ako päť minút, rečnícky čas poslaneckých skupín nesmie byť kratší ako desať minút, ak Rada so súhlasom lídrov všetkých poslaneckých skupín neurčí kratší čas“ (článok 67, ods. 2). 

Ak poslanecká skupina nesúhlasí s rozhodnutím o stanovenom čase v rozprave, môžu žiadať určenie rečníckeho času „vynásobením počtu členov poslaneckého klubu rečníckym časom poslancov, ktorý nemôže presiahnuť päť minút, pričom celkový rečnícky čas poslaneckého klubu nesmie byť kratší ako 20 minút ani dlhší ako 90 minút“. Takto určený rečnícky čas sa pri rokovaní o návrhu štátneho rozpočtu, dodatkového rozpočtu, zmien a doplnení štátneho rozpočtu a interpelácií zdvojnásobuje (článok 67, ods. 3).

Ekvivalent faktickej poznámky v slovinskom parlamente, kedy má rečník právo reagovať na vyjadrenia iného rečníka, nesmie presiahnuť tri minúty, čo je o jednu minútu dlhší čas, než v slovenskom parlamente (článok 70) a o dve minúty dlhší čas, než v návrhu prezentovanom poslancom Michelkom (1:44).

Dátum zverejnenia analýzy: 28.04.2024
success
error