DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Bežne sa zverejňuje, či prebehla dychová skúška alebo nie, pri normálnych autonehodách sa to často dozvedáme aj z médií, polícia to potvrdzuje.

26.01.2024
Pravda

Pri medializovaných nehodách policia bežne zverejňuje aj výsledok dychovej skúšky vodiča. Výnimkou nie sú ani dopravné nehody politických predstaviteľov, ktoré verejnosť vníma ešte citlivejšie. Len v posledných týždňoch polícia proaktívne zverejnila v médiách a na svojej facebookovej stránke výsledky skúšky na alkohol viacerých účastníkov dopravných nehôd, a to dokonca aj v deň nehody Andreja Danka. Výrok Michala Šimečku preto hodnotíme ako pravdivý. 

Polícia bežne zverejňuje informácia o vykonaní dychovej skúšky u vodičov. Len za posledný mesiac bolo v médiách publikovaných viacero správ, v ktorých policajti informovali o výsledku skúšky na alkohol. Stalo sa tak napríklad v Žilinskom kraji, Bratislavskom kraji, v okrese Bánovce nad Bebravou, v okrese Svidník, v okrese Čadca či v okrese Senec.

Výsledky dychovej skúšky polícia pravidelne zverejňuje aj na svojej facebookovej stránke. Len v posledných týždňoch zverejnila viacero príspevkov s výsledkom dychovej skúšky u účastníkov nehôd a to dokonca aj v deň nehody Andreja Danka.

Výsledky dychovej skúšky boli zverejnené aj pri nehodách viacerých politikov. Dopravnú nehodu spôsobil v septembri 2016 súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Lipšic pri nehode autom zrazil a usmrtil chodca. Dychová skúška u Lipšica alkohol nepotvrdila a podrobil sa aj krvným testom. Súd uznal Lipšica vinným z prečinu usmrtenia. Výsledok Lipšicovej dychovej skúšky bolo v Lipšicovom prípade zverejnený už v prvých správach a reportážach po nehode. 

Krátko po nehode niekdajšieho poslanca za HZDS Jána Cupera média informovali, že poslancovi boli v krvi nameraných viac ako dve promile alkoholu. Cuper narazil do zaparkovaného auta a následne ešte do dopravnej značky. Spôsobil tak škodu za viac ako 160-tisíc korún. Výsledky dychovej skúšky potvrdila v reportáži televízie Markíza aj policajná hovorkyňa (v čase od 1:00). V tom čase však mali poslanci poslaneckú imunitu, takže za priestupok nebol Cuper postihnutý a polícia mu musela vrátiť aj vodičský preukaz.

Pri nehode Dankovho predchodcu Jána Slotu média tiež informovali o postupe v súvislosti so zistením požitia alkoholu už v prvých reportážach. Ján Slota sa ale po dopravnej nehode odmietol podrobiť dychovej skúške aj lekárskemu vyšetreniu na alkohol. V situácii, keď sa vodič odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie návykovej látky je potrestaný, rovnako ako za riadenie vozidla pod vplyvom alkoholu. Ján Slota pri nehode zavinil zrážku troch áut. Ostatní účastníci nehody uviedli, že ich chcel podplatiť a dohodnúť sa s nimi bez privolania bezpečnostných zložiek. Okresný súd vydal v prípade Jána Slotu trestný rozkaz, ktorým ho uznal vinným zo spáchania prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Účastníkmi dopravných nehôd sa v minulosti stali aj politici ako Ján Čarnogurský, Árpád Duka-Zólyomi, Miklós Duray, Jozef Miklušičák, Zsolt Komlósy či Víťazoslav Moric. Média aj v ich prípadoch informovali o výsledku skúšky na alkohol.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.05.2024
success
error