DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Nadácia Šimečku dostávala peniaze od Ministerstva kultúry.

26.01.2024
Pravda

Nadácia Milana Šimečku dostávala dotácie z ministerstva kultúry, ministerstva zahraničných vecí, ministerstva školstva, ministerstva spravodlivosti a v rokoch 2011 až 2017 aj z Úradu vlády. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Milan Šimečka bol československý disident, spisovateľ a filozof. Nadáciu, ktorá nesie jeho meno založili v roku 1991 jeho priatelia Martin Bútora, Juraj Flamik, Fedor Gál, Miroslav Kusý, František Mikloško, Peter Tatár a Peter Zajac.

Nadácia Milana Šimečku (NMŠ) podporuje menšiny a cudzincov na území Slovenska. Zasadzuje sa o to, „aby Slovensko bolo otvorenou krajinou, ktorej záleží na ľudských právach a odmieta nenávisť.“ Jej cieľom je vzdelávanie študentov/tiek a učiteľov/liek v oblastiach histórie a diverzity spoločnosti na slovenskom území. 

Okrem seminárov a diskusií organizuje NMŠ aj Festival fjúžn, multižánrové a multikultúrne podujatie so zameraním na migráciu a cudzincov na Slovensku. Práve tento festival finančne podporilo aj ministerstvo kultúry, naposledy v roku 2023, celkovou sumou 12 000 eur a sumou 9 000 eur na vydanie publikácie FJÚŽN magazín.

Podľa zverejnených zmlúv od roku 2011 poskytovali nadácii dotácie aj Úrad vlády, na „aktivity zamerané na podporu ľudských práv a slobôd a na podporu kultúry národnostných menšín“, ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí, ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, napr. na „podporu sociálnej inklúzie mladých ľudí a prevenciu pred sociálno-patologickými javmi“ a ministerstvo spravodlivosti „na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie“. Nadácia je finančne podporovaná aj z fondu na podporu kultúry národnostných menšín a z fondu na podporu umenia.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error