DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

No Európska únia, Európska prokuratúra a Európska komisia hovorí, že preboha, nerobte to. Európska prokuratúra, orgán Európskej únie hovorí, že takéto zníženie trestných sadzieb a zrušenie Špeciálnej prokuratúry oslabí schopnosť Slovenska vyšetrovať podvody s eurofondami a na konci toho celého nám dokonca hrozí, že nám zastaví eurofondy, to nehovoríme my, opozícia, to hovorí Európska prokuratúra, ktorá varuje Fica, že preboha, nerobte to, takže neviem, ako môže ísť o zosúladenie, harmonizáciu s Európskou úniou, keď samotná únia nám hovorí, že toto preboha nerobte.

24.01.2024
Pravda

Vláda predstavila koncom minulého roka návrh, ktorým chce presadiť zmeny v trestnom zákone aj zrušenie špeciálnej prokuratúry. K plánovaným krokom vlády sa kriticky vyjadrili viaceré európske inštitúcie. V decembri 2023 sa Európska prokuratúra vyjadrila, že  podľa nej budú plánované kroky vlády znamenať "amnestiu" v značnom počte aktívnych vyšetrovaní podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ. K plánom vlády sa vyjadrila aj Európska komisia, ktorá požiadala slovenskú vládu, aby nepokračovala v zamýšľaných zmenách a najmä aby, sa neuchyľovala k zrýchlenému postupu bez riadnej a dôkladnej konzultácie. Výrok Michala Šimečku preto hodnotíme ako pravdivý. Po odzení Šimečkovho výroku skritizoval návrh novely Trestného zákona v uznesení aj Európsky parlament.

Slovenská vláda predstavila koncom minulého roka návrh zákona, ktorým chce presadiť zmeny v trestnom zákone aj zrušenie špeciálnej prokuratúry. K plánovaným krokom vlády sa kriticky vyjadril viaceré európske inštitúcie.

 

V decembri 2023 predsedníčka európskej prokuratúry (EPPO) Laura Kövesiová adresovala list Európskej komisii (EK), v ktorom upozorňuje na zmeny v trestnom práve a ochrane oznamovateľov aj rušenie špeciálnej prokuratúry. Podľa EPPO plánované kroky vlády predstavujú "amnestiu" v značnom počte aktívnych vyšetrovaní podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ.

K plánom vlády sa ešte pred listom EPPO vyjadrila aj Európska komisia, ktorá požiadala slovenskú vládu aby ,,nepokračovala v zamýšľaných zmenách a doplneniach" a najmä aby ,,sa neuchyľovala k zrýchlenému postupu bez riadnej a dôkladnej konzultácie so zainteresovanými stranami na vnútroštátnej a európskej úrovni".

Tri dni po odzení Šimečkovho výroku odsúdil snahy vlády aj Európsky parlament. Poslanci Európskeho parlamentu prijali 17. januára uznesenie, ktoré kritizuje návrh novely Trestného zákona predložený vládou. Za uznesenie hlasovalo 496 zo 630 prítomných poslancov, 70 bolo proti a 64 sa zdržalo hlasovania.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.05.2024
success
error