DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

V každom prípade teraz to vyzerá, že som jediný podpredseda Národnej rady, ktorý nie je trestne stíhaný z tých štyroch.

24.01.2024
Pravda

Zo štyroch zvolených podpredsedov NR SR sú trestne stíhaní traja:  Andrej Danko (SNS), Peter Žiga (Hlas-SD) a Ľuboš Blaha (Smer-SD). Na Michala Šimečku (PS) je podané trestné oznámenie, nie sú však informácie, že by voči nemu bolo vedené aj konanie. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Po dopravnej nehode, ktorú spôsobil Andrej Danko, začala okresná prokuratúra Bratislava trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. Na šiesty deň po nehode prišiel o vodičský preukaz.

Peter Žiga čelí od roku 2020 obvineniu z prečinu podplácania na základe výpovede bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Jankovská v roku 2020 vypovedala, že exminister Žiga cez ňu ponúkal sudkyni úplatok vo výške stotisíc, aby spor o elektráreň Gabčíkovo rozhodla v prospech štátu. Vyšetrovanie nebolo ukončené a v súčasnosti stále prebieha. Peter Žiga obvinenie odmieta. 

Ľuboš Blaha je vyšetrovaný vo veci prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd za obraz Che Guevaru, ktorým nahradil portrét prezidentky.

Na Michala Šimečku bolo podané trestné oznámenie v roku 2023, informácie o ďalšom postupe však nie sú dostupné. Trestné oznámenie na predsedu PS vo veci marenia prípravy a priebehu volieb a referenda podal aj europoslanec Miroslav Radačovský). Ani v tomto prípade však nie je známe, že by bolo začaté stíhanie. Michal Šimečka ako jediný z podpredsedov parlamentu doposiaľ nebol trestne stíhaný.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.05.2024
success
error