DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Odísť z miesta môžte, pokiaľ sa pozriete a nikomu ste nespôsobil škodu, čo som nespôsobil.

24.01.2024
Nepravda

Danko mal po náraze autom do semaforu zotrvať na mieste nehody a upovedomiť políciu. Predseda SNS nárazom spôsobil  škodu mestu, ktorému predmetný semafor patrí. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Predseda SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko mal minulý týždeň dopravnú nehodu pri ktorej narazil do semaforu na križovatke ulíc Repašského-Saratovská v bratislavskej Dúbravke. Danko nárazom spôsobil škodu mestu, ktorému semafor patrí.

Podľa zákona o cestnej premávke sa za dopravnú nehodu považuje „udalosť v cestnej premávke, ktorou sa znefunkční cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie“. Podľa analytika je za všeobecne prospešné zariadenie považovaný aj semafor. Účastník nehody je tak podľa zákona povinný zotrvať na mieste a o nehode informovať políciu. 

Minister vnútra Šutaj Eštok informoval, že Danko si nesplnil svoju povinnosť, keď miesto nehody opustil a o nehode neupovedomil políciu. Tá ho neskôr dopátrala podľa štátnej poznávacej značky patriacej strane SNS, ktorá ostala na mieste nehody.

Podľa dopravného analytika Mariána Ürgeho je opustenie miesta nehody protiprávnym konaním, ktoré môže byť kvalifikované ako trestný čin alebo priestupok. Povinnosť zotrvať na mieste nehody a oboznámiť políciu zdôrazňuje aj dopravný analytik Bazovský.

Prokuratúra avizovala vyšetrovanie Dankovej nehody ako „možný prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia, ktorý bol spáchaný nedbanlivosťou.“

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error