DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Keď niekto na prechode niekoho zrazil a zabil, sa mohol stať generálny prokurátor, aj keď sa to vyšetrilo, ale keď niekto zrazí semafor. Podľa vás, nemôže byť prezident?

24.01.2024
Zavádzajúce

Andrej Danko vo svojom výroku poukazuje na nehodu, ktorú zapríčinil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Lipšic sa po nehode vzdal poslaneckého mandátu a o niekoľko rokov sa rozhodol kandidovať za špeciálneho prokurátora, čo mu právna úprava umožňovala. Aj keď Lipšicova nehoda mala omnoho fatálnejšie dôsledky, Danko nie je kritizovaný za to, že „zrazil semafor“ ale za to, že z miesta nehody odišiel a svojim konaním znemožnil vykonanie dychovej skúšku hneď po nehode. Výrok Andreja Danka preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Daniel Lipšic v septembri 2016 zrazil 72-ročného dôchodcu na Vajnorskej ulici v Bratislave. Chodec zomrel v nemocnici krátko po havárii aj napriek tomu, že Lipšic mu poskytol prvú pomoc a zavolal záchrannú službu. Dychová skúška u Lipšica alkohol nepotvrdila. Tri dni po nehode sa Lipšic vzdal poslaneckého mandátu.

V uznesení o vznesení obvinenia stálo, že sa Lipšic plne nevenoval šoférovaniu, pričom podľa znaleckého skúmania v danom čase netelefonoval ani neesemeskoval, prekročil maximálnu povolenú rýchlosť (išiel v rozsahu 56,4 až 62,4 km/h), čo mu znemožnilo dať prednosť chodcovi, ktorý prechádzal po vyznačenom priechode pre chodcov. 

V uznesení taktiež stálo, že Lipšic mal obmedzený výhľad na chodcu, a to kvôli tomu, že chodec bol oblečený v tmavom odeve bez reflexných prvkov a taktiež kvôli poveternostným podmienkam a okoliu miesta dopravnej nehody.

V októbri 2017 bol Daniel Lipšic okresným súdom odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov. Taktiež dostal zákaz viesť motorové vozidlá po dobu šiestich rokov. Lipšic bol podľa medializovaných informácii súčinný s vyšetrovacími orgánmi a s pozostalou rodinou chodca sa dohodol na mimosúdnom odškodnení

Vo februári 2021 sa Daniel Lipšic stal novým špeciálnym prokurátorom (nie generálnym prokurátorom, ako hovorí Danko vo výroku). Podľa platnej právnej úpravy musel kandidát na túto pozíciu spĺňať podmienku bezúhonnosti (Zákon o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry § 24a ods. 2 ). Keďže bol Daniel Lipšic odsúdený za neúmyselný trestný čin, podmienku bezúhonnosti spĺňal. Prekážkou by bolo, ak by bol odsúdený napríklad za úmyselný trestný čin (§6 ods. 5).

Andrej Danko v januári 2024 narazil v Bratislave, v mestskej časti Dúbravka, do semaforu a z miesta dopravnej nehody odišiel.  Na mieste nehody Dankovi odpadlo evidenčné číslo auta a pred jeho garážou bola nájdená olejová škvrna. 

Z prvých informácii nebolo zrejmé, či sa Andrej Danko podrobil skúške na alkohol. Podľa polície v čase príchodu hliadky na miesto nebolo zrejmé, kto bol jej účastníkom a rovnako nemohlo dôjsť ani k vykonaniu dychovej skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu vodiča. 

Neskôr bolo zverejnené, že sa predseda SNS podrobil dychovej skúške s negatívnym výsledkom, avšak až 15 hodín po nehode. S takýmto časovým odstupom je pritom takmer nemožné zistiť či bol Danko v čase nehody pod vplyvom návykovej látky. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok informoval o kontrole postupu polície.

Predseda SNS trvá na tom, že dostal šmyk na ľade. V súvislosti s nehodou začala okresná prokuratúra začatie trestného stíhania pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia.

V relácii RTVS sa Andrej Danko obhajoval, že z miesta nehody odišiel preto, že bol veľmi zranený a potreboval sa ošetriť. Televízii Joj však ešte krátko po nehode tvrdil, že nebol zranený a nevedel, že pri takomto incidente má volať políciu. Danko avizoval, že všetky škody sám nahradí a nehoda ho mrzí, pripustil, že vyvodí politickú zodpovednosť.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error