DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Nevysielali ste, 10-20-tisíc bolo na našich demonštráciách bežne, a keď bude treba, budú opäť v uliciach tí ľudia.

24.01.2024
Nepravda

Na najväčšom opozičnom proteste 17. novembra 2021 sa podľa odhadov zúčastnilo maximálne 15-tisíc ľudí, protesty však vtedy neorganizovali len politické strany. Na ostatných protestoch sa zúčastňovali stovky až tisíce ľudí. Média vrátane verejnoprávnej RTVS o týchto opozičných protestoch pravidelne informovali v článkoch aj reportážach. Výrok Andreja Danka preto hodnotíme ako nepravdivý.

V období 2020 až 2023 sa na Slovensku uskutočnilo niekoľko protestov, ktoré boli organizované alebo sa ich zúčastňovali predstavitelia vtedajšieho opozičného bloku, ale aj mimoparlamentných strán. Protestovalo sa proti covidovým opatreniam, obrannej dohode s USA, aj proti vládnym opatreniam.

Tradične protestovalo na výročie Nežnej revolúcie. V roku 2020 sa odohrali pravdepodobne najväčšie opozičné protesty predchádzajúceho volebného obdobia, na účasť vyzýval ľudí vtedy opozičný Smer-SD, mimoparlamentná SNS, ale aj ďalšie opozičné strany. Paralelne sa vtedy odohrávali viaceré zhromaždenia, protest okrem politických strán organizovali aj futbaloví fanúšikovia Ultras Slovan.

Ministerstvo vnútra informovalo, že protestov sa zúčastnilo niekoľko tisíc osôb. Podľa bezpečnostného analytika Martina Královiča celkovo v uliciach protestovalo 10-tisíc až 15-tisíc ľudí. Verejnoprávna televízia informovala o protestoch aj vo večerných správach, hneď v prvej reportáži (v čase od 3:30).

V roku 2021 boli už opozičné protesty na na výročie Nežnej revolúcie menšie. Podľa informácii médii pred parlamentom protestovali stovky ľudí. Verejnoprávna televízia informovala o protestoch na spravodajskom portáli aj vo večerných správach (v čase od 1:57). Na 17. novembra 2022 Smer-SD zorganizoval autoprotest s účasťou viac ako 200 áut, o čom tiež RTVS informovala (v čase od 21:29). 

Tradične sa opozičné protesty konali na Deň Ústavy SR 1. septembra. V roku 2021 zorganizoval Smer-SD protest v Košiciach, na ktorom sa zúčastnilo približne 6-tisíc ľudí a o danom zhromaždení informoval aj portál RTVS. O niečo menej ľudí sa v ten istý deň zúčastnilo aj v Bratislave. Verejnoprávna televízia informovala o protestoch aj vo večerných správach (v čase od 0:35). O rok na to už bola účasť na proteste slabšia. Na košickom proteste sa 1. septembra 2022 zúčastnilo okolo 2-tisíc ľudí. 

RTVS informovala aj o proteste z 26. januára 2022, kedy prišlo opozíciu podporiť približne tisíc ľudí. Verejnoprávna televízia informovala o protestoch aj vo večerných správach (v čase od 9:43).

26. februára 2022 sa konali protesty proti obrannej zmluve s USA, kde sa zišli stovky ľudí. Verejnoprávna televízia taktiež informovala o protestoch aj vo večerných správach (v čase od 7:10).

V roku 2022 RTVS tiež informovala o proteste 20.9., ktorý bol organizovaný stranou SMER-SD a Danko na ňom vystúpil pred davom 3-tisíc5-tisíc ľudí. Verejnoprávna televízia priniesla reportáž o protestoch aj vo večerných správach (v čase od 7:32).

Dátum zverejnenia analýzy: 28.04.2024
success
error