DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Alebo bývalý predseda parlamentu, každý rok 300-tisíc do Fun rádia, do svojej firmy z Tiposu.

24.01.2024
Zavádzajúce

Výrok Andreja Danka hodnotíme ako zavádzanie. Zmluva medzi Tiposom a Fun rádiom bola štandardnou zmluvou, aké uzatváral Tipos aj s inými rádiami. Suma, ktorú uvádza Danko, nesedí, maximálna výška uvedená v zmluve je 240 tisíc eur. Tipos v roku 2020 odmietol politický vplyv, pričom štátna spoločnosť vo Fun rádiu inzerovala aj v časoch, kedy Boris Kollár nebol vo funkcii predsedu parlamentu.

V auguste 2020 uzavrela štátna lotériová spoločnosť Tipos a súkromná spoločnosť RADIO, a.s., ktorá prevádzkuje Fun rádio, zmluvu o reklamnej spolupráci na vysielanie reklamných spotov. Zmluvu podpísali v maximálnej výške 240 tisíc eur do konca roka 2020.

Fun rádio cez ďalšie spoločnosti vlastní Boris Kollár, predseda strany Sme rodina, ktorý bol v čase uzavretia zmluvy predsedom parlamentu. Kollár je jediným konečným užívateľom výhod firmy RADIO, a.s.

Andrej Danko (SNS) vo výroku spája túto kauzu, s ktorou v 2020 kritizovali strany Dobrá voľba a Smer-SD, s údajným utrácaním 20 miliárd eur počas vlády Igora Matoviča. Argumenty už vtedy ukazovali, že je to štandardná zmluva.

Tipos si v danom období objednal služby aj v ďalších šiestich najpočúvanejších rádiách na Slovensku, napríklad v Rádiu Expres či Európa 2.

Tomáš Drucker, predseda vtedajšej mimoparlamentnej strany Dobrá voľba, tvrdil, že Tipos predtým nikdy neuzatvoril zmluvu na vysielanie reklamných spotov s Fun rádiom. To vyvrátila PR manažérka Fun rádia pre Denník N.

Ani suma, ktorú spomenul Danko, nesedí. Tipos zmluvu uzavrel na maximálnu výšku 240 tisíc eur s DPH, s tým, že celá suma nemusela byť vyplatená. Celková minimálna cena, teda suma, ktorú malo rádio garantovanú, bola 120 tisíc eur s DPH. Suma bola podobná aj pri iných rádiách.

Tipos vtedy tiež odmietol politický vplyv na uzatvorenie zmluvy. Vo Fun rádiu inzeroval Tipos aj počas vlád Smeru-SD.

Boris Kollár nemal počas svojho pôsobenia v koalícii priamy vplyv na rozhodovanie firmy Tipos, ktorá patrí pod pôsobnosť ministerstva financií. Nie sú indície, že by Kollár osobne výber inzercie Tiposu ovplyvňoval.

Výrok Andreja Danka hodnotíme ako zavádzajúci. Zmluva Tiposu s Fun rádiom, ktoré vlastní Boris Kollár bola štandardnou zmluvou, ktoré Tipos uzatváral pravidelne aj s inými rádiami na slovenskom trhu. Jeho pôsobenie vo funkcii predsedu parlamentu na ňu nemala vplyv, keďže Tipos vo Fun rádiu inzeroval aj počas vlád Smeru.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error