DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Tu už máme prvé rozhodnutie sudcu, že konanie ministra vnútra nebolo v súlade so zákonom a toto ja si nespomínam, že by sa nám bolo také niečo stalo.

Pellegrini a Sulík v Na telo - 12.11.2023
Zavádzajúce

Mestský súd Bratislava IV rozhodol, že nový minister vnútra porušil zákon, keď odstavil od funkcie prvého policajného viceprezidenta Branka Kišša. Rozhodnutie súdu je zatiaľ neprávoplatné a ministerstvo vnútra sa voči nemu rozhodlo odvolať. Porušení zákona sa však podľa súdu dopustila aj predchádzajúca vládna koalícia, ktorej súčasťou bola aj strana SaS. Ústavný súd v minulosti rozhodol, že uznesením o odvolaní Ľubomíra Jahnátka boli porušené jeho práva. Jahnátek bol odvolaný práve na návrh Richarda Sulíka. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok krátko po svojom nástupe do funkcie rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby u šiestich policajtov. 

Eštok taktiež vydal organizačné opatrenie, ktorým sa zrušil funkcie viceprezidentov polície. V dôsledku tohto opatrenia boli  preložení na iné funkcie obaja viceprezidenti Branko Kišš a Damián Imre. 

Mestský súd Bratislava IV následne rozhodol, že minister vnútra porušil zákon, keď odstavil od funkcie prvého policajného viceprezidenta Branka Kišša. Súd vydal neodkladné opatrenie, podľa ktorého musia Kišša vrátiť na jeho pôvodné pracovné miesto. 

Niekoľko dní po odznení Sulíkovho výroku vydal súd ďalšie rozhodnutie ohľadom krokov ministra vnútra. Mestský súd Bratislava IV rozhodol, že do práce sa má vrátiť aj vyšetrovateľ Štefan Mašin, pretože ho Šutaj Eštok postavil mimo služby neoprávnene.

Obaja policajti mali status chráneného oznamovateľa trestnej činnosti, ktorá ich má chrániť pred negatívnymi pracovnoprávnymi úkonmi, minister vnútra však na túto skutočnosť nebral ohľad. Obe rozhodnutia súdu sú zatiaľ neprávoplatné a ministerstvo vnútra sa voči ním rozhodlo odvolať. 

Porušení zákona sa však podľa súdu dopustila aj predchádzajúca vládna koalícia, ktorej súčasťou bola strana SaS. Ústavný súd rozhodol, že uznesením o odvolaní Ľubomíra Jahnátka z postu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví porušila vláda jeho základné právo na prístup k verejným funkciám a na inú právnu ochranu. Návrh na odvolanie predkladal práve Richard Sulík.

Zákona porušilo aj ministerstvo vnútra ešte pod vedením Romana Mikulca. Úrad pre verejné obstarávanie totiž v minulosti rozhodol, že ministerstvo porušilo zákon pri miliónovej zákazke na verejnom obstarávaní.

Ministerstvo vnútra na čele s Romanom Mikulcom po vypuknutí vojny na Ukrajine vybralo na úlohu manažovania hraníc firmu Dustream production. Podľa Úradu pre verejné obstarávanie pri výbere došlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, keďže sa ministerstvo riadne nevysporiadalo s konfliktom záujmov. Ďalej malo ministerstvo porušiť zákon tým, že si nezistilo, či firma spĺňa zákonné podmienky pre vstup do verejného obstarávania.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.11.2023
success
error