DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

No tak ja si spomínam ako 9. augusta Erik Tomáš na tlačovej besede oznamoval doslova, že strana Hlas nepôjde do takej vlády, ktoré nebude garantovať dôchodcom trinásty dôchodok a už teda zrazu vidíme, že nakoniec to neplatí, lebo tie peniaze, a vy ste vedeli veľmi dobre, že tých peňazí nie je dosť, sami ste na to upozorňovali… Aj sa ukázalo 7. novembra Erik Tomáš hovorí, musím konštatovať, že Sociálna poisťovňa nie je schopná v tomto roku doručiť občanom trinásty dôchodok.

Pellegrini a Sulík v Na telo - 12.11.2023
Pravda

Podmienkou pre zloženie vlády pre Erika Tomáša, ako aj pre Petra Pellegriniho, bolo zaručenie skutočných 13. dôchodkov vo výške priemerného dôchodku. Tomáš dva týždne po vymenovaní vlády, ktorej súčasťou je aj strana Hlas-SD, na tlačovej besede 7. novembra ohlásil, že na vyplatenie skutočného trinásteho dôchodku vo výške priemerného dôchodku v tomto roku štát nemá dostatok financií. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš na tlačovej besede (6:25) 10. augusta tohto roku oznámil, že „strana HLAS-SD nepôjde do takej vlády, ktorá nebude dôchodcom garantovať trinásty dôchodok, skutočný trinásty dôchodok, vo výške priemerného dôchodku“. Na rovnakej tlačovej besede, ako aj v nadväzujúcom uverejnenom príspevku, Tomáš ozrejmil sumu priemerného dôchodku vo výške 640 eur, ktorú mal dostať každý dôchodca ako trinásty dôchodok, ak bude strana HLAS-SD súčasťou vlády. 

Okrem Tomáša, aj predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini 10. júla 2023 na pracovnom sneme strany HLAS-SD v Púchove vyhlásil (1:21:29), že „HLAS zavedie plnohodnotný trinásty dôchodok, aby už pred najbližšími Vianocami dostal každý jeden dôchodca zákonom garantovaných 578 eur, priemerný trinásty dôchodok.“

Na tlačovej besede 7. novembra minister práce oznámil, že jeho cieľom je doručiť trinásty dôchodok všetkým dôchodcom v rovnakej výške v hodnote priemerného dôchodku za kalendárny rok 2023, približne vo výške 606 eur. Zároveň oznámil, že na dofinancovanie dôchodku v tomto roku chýba sociálnej poisťovni približne 124 miliónov eur. Od novembra tohto roku sa preto trináste dôchodky vyplácajú podľa doposiaľ platnej legislatívy, t.j. vo výške od 50 do 300 eur. 

Po rokovaní vlády 13. novembra Tomáš vyhlásil, že k súčasnému trinástemu dôchodku vláda schválila jednorazový príspevok vo výške 150 eur pre všetkých poberateľov dôchodkov. Táto suma mimoriadneho príspevku podľa ministra práce predstavuje približne štvrtinu priemerného dôchodku čo „zodpovedá časovému obdobiu [štvrť roka], v ktorom bude táto vláda pôsobiť v tomto roku“. Podľa Tomáša bude  „skutočný trinásty dôchodok“ vo výške priemerného dôchodku vyplatený v decembri budúceho roku. 

Tomáš v minulosti kritizoval návrh vtedajšieho ministra práce Milana Krajniaka o financovaní rodičovského bonusu, ktoré by podľa Tomáša spôsobilo „sekeru v štátnych financiách vyše pol miliardy eur“. Na margo mimoriadnej valorizácie dôchodkov Tomáš v relácii TA3 ozrejmil (7:08), že zdroje finančných prostriedkov na navýšenie dôchodkov vidí v energofonde, eurofondoch alebo v rezorte obrany (predpokladám, že keď Sulík povedal, že sami upozorňovali na nedostatok financií, asi narážal na toto, aj keď to nie je priamo o 13. dôchodku).

Dátum zverejnenia analýzy: 27.11.2023
success
error