DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Seniori dostávajú klasický vianočný príspevok, tak ako minulý rok, aj tento rok, už sa im vypláca v týchto dňoch od 50 do 300 EUR. To bol vianočný dôchodok pána Krajniaka a spol.

Pellegrini a Sulík v Na telo - 12.11.2023
Pravda

Od začiatku novembra 2023 sa dôchodcom vyplácajú trináste dôchodky, ktoré v roku 2020 nahradili vianočný príspevok. Túto zmenu presadilo ministerstvo práce na čele s Milanom Krajniakom po tom, čo predchádzajúca vláda narýchlo pred voľbami schválila plnohodnotné trináste dôchodky bez finančného krytia. Trináste penzie sú dôchodcom vyplácané vo výške od 50 do 300 eur. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Vláda Petra Pellegriniho pred voľbami v roku 2020 predložila do parlamentu zákon o vyplácaní trinásteho dôchodku vo výške priemerného dôchodku. Zákon prešiel parlamentom štyri dni pred voľbami v skrátenom legislatívnom konaní, pomocou hlasov poslancov za strán SMER-SD, ĽSNS, SNS, Sme rodina a niektorých nezaradených poslancov.  

Ministerstvo financií v roku 2020 konštatovalo (s. 20), že takto schválené trináste dôchodky vo výške priemerného dôchodku prispejú k výraznému rastu štrukturálneho deficitu.

Po zmene vlády ministerstvo práce v roku 2020 zákon o trinástom dôchodku novelizovalo. Podľa novelizácie ministerstva práce na čele s Milanom Krajniakom bol seniorom vyplácaný trinásty dôchodok vo výške od 300 do 50 eur.  Trinásty dôchodok nahradil vianočný príspevok, ktorý bol dôchodcom vyplácaný dovtedy.

Dôchodcovia dostanú trináste dôchodky aj v roku 2023. Sociálna poisťovňa ich vypláca od začiatku novembra v sume podľa novelizovaného zákona z dielne rezortu práce.

Národná rada SR schválila v máji 2022 aj finančnú pomoc pre seniorov v podobe skoršieho vyplatenia trinásteho dôchodku. Návrh novely pripravil rezort práce ako pomoc pre seniorov v období vysokej inflácie. Penzistom bol trinásty dôchodok vyplatený predčasne v júli 2022. V priemere si tak každý dôchodcovia prilepšili približne 209 eur k svojmu dôchodku. 

V októbri 2022 parlament schválil návrh zákona, ktorý priznáva penzistom aj štrnásty dôchodok v sume 35 až 210 eur. Jednalo sa pritom o jednorazovú dávku vo výške 70 percent trinásteho dôchodku. 

Sociálna poisťovňa; začala od marca tohto roka vyplácať aj rodičovský dôchodok, ktorý sa týka približne 800-tisíc penzistov. Celkové výdavky na takýto bonus predstavujú približne 253 miliónov eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.11.2023
success
error