DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Dnes ľudia platia na dôchodkové zabezpečenie niečo vyše 5 miliárd eur. Už tie záväzky voči dôchodcom, ktoré tu sú, sú približne 10 miliárd eur, toto si treba uvedomiť, že Sociálna poisťovňa vyberá len polovičku z toho, čo je na dôchodky, z toho teda, čo na tie dôchodky reálne potrebuje, len polovicu vyberie.

Pellegrini a Sulík v Na telo - 12.11.2023
Pravda

Na dôchodky má ísť v tom roku (2023) takmer 10,2 miliardy eur a príjmy Sociálnej poisťovne do fondu starobného poistenia by podľa návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovni na rok 2023 mali byť 5,02 miliardy eur (.pdf, s.2). Tento fond teda pokryje iba polovicu celkových nákladov na dôchodky.

Dôchodky sú vyplácané Sociálnou poisťovňou z fondu starobného poistenia a deficit sa vykrýva z iných fondov (fond invalidného poistenia, fond fond úrazového poistenia, fond garančného poistenia, fond poistenia v nezamestnanosti, rezervný fond solidarity), či zo štátneho rozpočtu. Do týchto fondov prispievajú pracujúci ľudia a ich zamestnávatelia sociálnymi odvodmi zo mzdy. V princípe teda pracujúci ľudia platia časť dôchodkov.

Preto hodnotíme tento výrok ako ešte pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.11.2023
success
error