DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Za zavedenie rodičovského dôchodku sme my ako jediná strana nehlasovali.

Pellegrini a Sulík v Na telo - 12.11.2023
Zavádzajúce

Richard Sulík hovorí o schvaľovaní nového znenia Zákona o sociálnom poistení, ktorý určil, za akých okolností bude vyplácaný rodičovský bonus. Poslanci SaS túto zmenu nepodporili, podobne však za návrh väčšinovo nehlasovali ani poslanci Smeru-SD, či nezaradení poslanci z rôznych strán. Strana SaS však jednohlasne podporila predchádzajúcu zmenu ústavy, ktorá rodičovský bonus do ústavy zakotvila. Výrok Richarda Sulíka preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Národná rada schválila v októbri minulého roka novelu zákona o sociálnom poistení z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Vďaka tejto novele mohli seniori v dôchodkovom veku od svojich detí dostávať rodičovský dôchodok. 

Národná rada návrh schválila hlasmi 73 zo 133 prítomných poslancov. Takmer celý klub SaS hlasoval proti návrhu, s výnimkou Martina Klusa, ktorý bol neprítomný. Zákon však väčšinovo nepodporili ani poslanecký klub strany Smer, kde za zákon hlasovali iba dvaja poslanci. Za návrh nehlasovali ani nezaradení poslanci strany Hlas, nezaradení poslanci hnutia Republika, ktorí kandidovali na kandidátke ĽSNS či nezaradení poslanci, ktorí po odchode z koalície vstúpili do hnutia Progresívne Slovenska či strany Spolu.

 Schválenie konkrétneho návrhu predchádzalo zakotvenie princípu rodičovského dôchodku do Ústavy v decembri 2020. Hnutie Sme rodina vtedy k novele ústavy, ktorá riešila súdnu reformu, pozmeňujúcim návrhom pridala viaceré nesúvisiace zmeny v dôchodkoch, medzi nimi aj rodičovský bonus. 

Túto zmenu podporili všetky strany vtedajšej koalície vrátane strany SaS, ktorá za tento pozmenujúci návrh hlasovala jednohlasne. 

Práve zakotvenie rodičovského bonusu do ústavy uvádza minister práce Erik Tomáš ako dôvod zmien v oblasti darovania 2 % dane.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.11.2023
success
error