DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Tu išlo o to, vtedy mali dostať 350, 300 miliónov sa mi zdá, malo ísť, že pacientom, ale iba tým, ktorí sú poistení v tej štátnej poisťovni a my sme hovorili, že zvýšme tú platbu za poistenca štátu.

Pellegrini a Sulík v Na telo - 12.11.2023
Pravda

V roku 2020 mal štát zámer dofinancovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu sumou 300 miliónov eur. Strana SaS s týmto krokom nesúhlasila a za dofinancovanie nehlasovala. Neskôr strana navrhovala zvýšiť platby za poistencov štátu. Výrok Richarda Sulíka preto hodnotíme ako pravdivý.

Štát mal v roku 2020 zámer dofinancovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu sumou 300 miliónov eur. Nakoniec sa ale vláda zhodla na 100 miliónoch eur. Strana SaS sa pri hlasovaní o návrhu zdržala.

Obe súkromné zdravotné poisťovne tento krok považovali za neférový a skritizovali ho s tým, že za jediný spravodlivý spôsob dofinancovania považujú zvýšenie platby za poistenca štátu.

Poistenec štátu predstavuje osobu, za ktorú platí zdravotné odvody štát. Poistencami štátu najmä občania, ktorí nie sú ekonomicky aktívny, nezaopatrené deti, starobní a invalidní dôchodcovia, osoby vo výkone trestu, osoby vedené v evidencii uchádzačov o zamestnanie ale aj mnohé iné. Výška odvodov do poisťovne je pri takomto poistencovi spravidla nižšia ako pri ekonomicky aktívnych poistencoch. 

Strana SaS v decembri minulého roka navrhla zvýšiť platby za poistencov štátu na 4,5 percenta.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.11.2023
success
error