DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Totiž tých poistencov štátu to nie je, že 5,5, tých je 3 000 000, tých je väčšina a štát za týchto svojich poistencov, tam sú dôchodcovia, nezamestnaní, deti, platí 30 EUR zatiaľ, čo pracujúci platia asi 5-násobok. Preto sme hovorili, je korektné, keď štát zvýši platbu za poistencov štátu, za všetkých a nielen v jednej poisťovni.

Pellegrini a Sulík v Na telo - 12.11.2023
Pravda

Poistenec štátu predstavuje osobu, za ktorú platí zdravotné odvody štát. V súčasnosti je takýchto poistencov násobne viac ako tých ekonomicky aktívnych. Suma, ktorú poisťovne dostanú za poistenca štátu, je pritom rádovo nižšia ako tá, ktorú odvádzajú ekonomicky aktívni občania. Strana SaS v minulosti navrhovala zvýšiť tieto platby. Výrok Richarda Sulíka preto hodnotíme ako pravdivý.

Štát mal v roku 2020 zámer dofinancovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, súkromné zdravotné poisťovne tento krok však považovali za neférový. Za jediný spravodlivý spôsob dofinancovania označili súkromné poisťovne zvýšenie platby za poistenca štátu.

Poistenec štátu predstavuje osobu, za ktorú platí zdravotné odvody štát. Poistencami štátu najmä občania, ktorí nie sú ekonomicky aktívni, nezaopatrené deti, starobní a invalidní dôchodcovia, osoby vo výkone trestu, osoby vedené v evidencii uchádzačov o zamestnanie ale aj mnohé iné. Výška odvodov do poisťovne je pri takomto poistencovi spravidla nižšia ako pri ekonomicky aktívnych poistencoch. 

Ku koncu roka 2020 bol počet poistencov štátu číslo 2 962 329 poistencov. (.pdf, str 32) Ekonomicky aktívnych poistencov bolo v tom istom roku len 2 209 035.

Strana SaS v decembri minulého roka navrhla zvýšiť platby za poistencov štátu na 4,5 percenta, zvýšenie sa však podarilo dosiahnuť až úradníckej vláde.

Po nástupe úradníckej vlády zvýšilo ministerstvo financií platbu za poistencov štátu na úroveň 60 eur mesačne za jedného poistenca. Táto platba sa v predchádzajúcich rokoch pohybovala okolo sumy 35 eur za poistenca. 

V roku 2020 predstavovala priemerná mesačná platba štátu za jeho poistenca 32,42 eur (.pdf, str. 6) Priemerná mesačná platba zdravotných odvodov od zamestnancov a ich zamestnávateľov pritom v tom istom roku podľa riaditeľa súkromnej poistovne predstavovala sumu 141 eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.11.2023
success
error