DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

Vy ste tu povedali o nejakom rozhodnutí Krajského súdu, ten Krajský súd rozhodol o väzbe, nie o merite veci (pozn. obvinenie Čurillovcov).

Matúš Šutaj-Eštok a Juraj Krúpa v O 5 minút 12 - 05.11.2023
Nepravda

V septembri 2021 boli štyria vyšetrovatelia NAKA obvinení Úradom inšpekčnej služby ministerstva vnútra z marenia spravodlivosti a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Hneď v októbri 2021 ich Krajský súd v Bratislave prepustil na slobodu s konštatovaním, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené. Trojčlenný senát súdu rozhodol v pomere hlasov 3:0. Senát ďalej vo svojom rozhodnutí uviedol, že „dôkazy nazhromaždené vyšetrovateľom nie sú dostatočným podkladom pre trestné stíhanie.“ Rozporoval tak rozhodnutie sudcu Okresného súdu Bratislava III, Juraja Kapinaja, ktorý vyšetrovateľov zobral v septembri do väzby. Senát uviedol, že nerozumie, ako Kapinaj „z dôkazov, ktoré v odôvodnení cituje, ustálil závery o existencii podozrenia zo spáchania trestných činov.” Výrok hodnotíme ako nepravdivý, pretože Krajský súd v októbri 2021 konštatoval neopodstatnenosť samotného trestného stíhania, teda merito veci, nie len neopodstatnenosť väzby. 

Generálna prokuratúra vo februári 2022 zrušila štvorici vyšetrovateľov, Jánovi Čurillovi, Pavlovi Ďurkovi, Milanovi Sabotovi a Štefanovi Mašinovi, obvinenie z marenia spravodlivosti, avšak ponechala v platnosti obvinenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. K posunu v prípade došlo v novembri 2023, kedy Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra rozhodol, že kauzu odzačiatku viedol zaujatý vyšetrovateľ, Michal Kulich. Vyšetrovatelia NAKA Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota a Štefan Mašin mali na starosti kauzy ako Očistec a Judáš.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.11.2023
success
error