DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

Ja sa pýtam, čo hovorí medzinárodné prostredie na krajinu, v ktorej za 3,5 roka už 2× boli trestne stíhaní a obvinení šéfovia bezpečnostnej služby? Veď pán Pčolinský, aj pán Aláč neboli nominanti Hlasu, ani súčasnej koalície, to boli nominanti koalície, v ktorej bola aj strana SaS, tu boli trestne obvinení.

Matúš Šutaj-Eštok a Juraj Krúpa v O 5 minút 12 - 05.11.2023
Pravda

Dvaja bývalí riaditelia Slovenskej informačnej služby boli obvinení v súvislosti s kauzou Rozuzlenie kvôli podozreniu z členstva v zločineckej skupine, ktorá mala sabotovať vyšetrovanie korupcie. Pčolinský ďalej čelí obvineniu z prijatia úplatku od konkurzného právnika Zoroslava Kollára. Obaja sú nominantmi strany Sme rodina, ktorá bola súčasťou vládnej koalície spolu so stranou SaS. Hoci strana SaS z vládnej koalície odišla v roku 2022, bola jej súčasťou v čase nominácie oboch exriaditeľov SIS.

Obvinený Vladimír Pčolinský bol nominovaný na pozíciu šéfa SIS stranou Sme rodina v roku 2020. Obvinený Michal Aláč, ktorý nahradil Pčolinského na pozícii šéfa SIS v marci 2021 a svoj mandát ukončil 23. augusta 2023, bol taktiež nominantom strany Sme rodina. V prípade nominácie Aláča neexistovali zásadné námietky, ani zo strany bývalej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

Po nástupe Michala Aláča do funkcie riaditeľa SIS po zadržaní Vladimíra Pčolinského v marci 2021 sa mala SIS podieľať na odpočúvaní Petra Petrova známeho pod prezývkou „Tiger”. Nahrávky mali neskôr pomôcť pri ďalších obvineniach vznesených proti „Čurillovcom”.

Pčolinský bol zadržaný a obvinený v marci 2021. Podľa obvinení v kauze Rozuzlenie dal údajne vyhotoviť nepravdivú správu SIS, na základe ktorej bola skupina vyšetrovateľov známa ako „Čurillovci” obvinená z manipulovania svedkov pri vyšetrovaní korupčnej trestnej činnosti. Pčolinský bol tiež obvinený z prijatia úplatku, podľa výpovede jeho bývalého námestníka, Borisa Beňu, mal obrdžať 40-tisíc eur od konkurzného právnika, Zoroslava Kollára, výmenou za zastavenie jeho vyšetrovania. Beňa vypovedal, že si peniaze mali s Pčolinským rozdeliť. Podľa vyšetrovateľov mal byť úplatok sprostredkovaný cez bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Zoroslav Kollár sa v roku 2022 priznal k odovzdaniu úplatku. 

Pčolinský prevzatie úplatku odmieta a jeho obvinenie v auguste 2021 generálna prokuratúra zrušila vďaka paragrafu 363. K opätovnému obvineniu došlo vo februári 2022, kedy špeciálna prokuratúra podala obžalobu skôr ako generálna, ktorá preto nemohla paragraf 363 využiť znova. Obžaloba bola kvôli procesnej chybe vrátená v novembri 2022. Tretíkrát podala špeciálna prokuratúra obžalobu pre podozrenie z prijatia úplatku v októbri 2023. V súčasnosti sa čaká na rozhodnutie súdu o budúcom postupe.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.11.2023
success
error