DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

Vy ste povedali, že pán Zurian žiadal o politický azyl v Bielorusku, to je klamstvo, to je klamstvo, ktoré ste si teraz vymysleli.

Matúš Šutaj-Eštok a Juraj Krúpa v O 5 minút 12 - 05.11.2023
Neoveriteľné

Nový šéf Úradu inšpekčnej služby Branislav Zurian na verejnom vypočutí uviedol, že sa počas svojho trestného stíhania ukrýval v Bieloruskom exile. Z jeho vyjadrení však nie je jasné, či v krajine aj žiadal o azyl. Keďže tvrdenie nie je možné nezávislé overiť a samotný riaditeľ Úradu inšpekčnej služby na náš dotaz nereagoval, hodnotíme výrok ako neoveriteľný.

Zurian na verejnom vypočutí na funkciu šéfa policajnej inšpekcie vyhlásil, že po jeho odchode zo Slovenska sa zdržiaval v Poľsku a neskôr v Nórsku. (v čase od 18:50)

Podľa jeho slov v Nórsku na ambasáde „vysvetľoval, aká je situácia na Slovensku“ a opísal z čoho bol svojho času obvinený. Na ambasáde mu oznámili, že v prípadnom azylovom konaní by mu pravdepodobne nebol poskytnutý azyl. (v čase od 19:28)

Následne sa Zurian rozhodol premiestniť do Bieloruska, kde bol, podľa vlastných slov, tamojšími zložkami vypočúvaný v súvislosti s jeho pobytom v krajine a podobne ako v Nórsku, informoval tamojšie zložky o tom, „aká nezákonnosť sa deje na Slovensku“. (v čase od 20:20)

Zo Zurianovho vystúpenia na Výbore pre nie je známe, či v Bielorusku žiadal o azyl alebo nie.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.11.2023
success
error