DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

Pán Zurian najprv išiel do Nórska. Viete, kedy? Potom, ako mu banda kukláčov nezákonne, tak ako hovoril Kaľavský, vyvalili dvere na byte v Poprade, kde mal svojho malého syna, o štvrtej ráno mu vyvalili dvere so všetkou pompou, dobre že tam vrtuľník neprišiel, mu vyvalili nezákonne dvere. Vy ste hovoril o tom, že bol 2× obvinený. Tieto obvinenia priamo dozorový prokurátor zrušil, že sú bezdôvodné a nezákonné. Tak preto odišiel najprv do Nórska, kde istý čas bol, pretože sa bál o svoju bezpečnosť, že zavrú.

Matúš Šutaj-Eštok a Juraj Krúpa v O 5 minút 12 - 05.11.2023
Pravda

Branislav Zurian bol dvakrát obvinený, pričom v oboch prípadoch Generálna prokuratúra rozhodla o nezákonnosti a neodôvodnenosti. Ústavný súd, v prvom prípade, rovnako rozhodol, že domovou prehliadkou bolo narušené právo Zuriana. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian bol prvýkrát obvinený a trestne stíhaný v máji roku 2021. Príslušník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa vypovedal, že Zurian vynášal utajované informácie vo vzťahu k Ľudovítovi Makóovi. Úrad inšpekčnej služby MV SR obvinil Zuriana zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Polícia u Zuriana vykonala domovú prehliadku, so súhlasom vtedajšieho dozorujúceho prokurátora, s pôvodným cieľom zadržať obvineného, ten bol však v zahraničí. Policajti pri domovej prehliadke Zurianovi vylomili dvere.

Zurian uviedol, že mu zavolal vyšetrovateľ so žiadosťou o prehliadku bytu. Zurian mal následne kontaktovať svojho syna, ktorý však po príchode  do bytu našiel vylomené dvere.

Dozor nad vyšetrovaním prebral Generálny prokurátor Maroš Žilinka, aby preveril zákonnosť postupu pri domovej prehliadke. 

Ústavný súd neskôr rozhodol, že boli porušené Zurainove práva, za čo mu priznal odškodné a náhradu trov konania. Súd konštatoval, že policajným zásahom bolo porušené právo na nedotknuteľnosť obydlia a právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života.

V júni 2021, na základe sťažnosti Zuriana, rozhodla prokurátorka Generálnej prokuratúry o zrušení obvinenia s odôvodnením, že bolo nezákonné, neopodstatnené a nedostatočné.

Druhýkrát bol obvinený a vyšetrovaný v januári 2023, tentokrát z ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti v rovnakej veci ako v roku 2021. Po sťažnosti Zuriana však opätovne dozorujúca prokurátorka Generálnej prokuratúry, v máji 2023, obvinenie zrušila s odôvodnením, že zistený skutkový stav neodôvodňoval procesný postup.

K obom obvineniam sa B. Zurian vyjadril aj pred Brannobezpečnostným výborom NR SR.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.11.2023
success
error