DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Kto zmaril referendum? Kto zabránil tomu, aby sa referendum konalo? Pani prezidentka.

Voľby 2023: Robert Kaliňák a Milan Majerský - 10.09.2023
Nepravda

Referendum o predčasných voľbách sa v pôvodnej navrhovanej podobe neuskutočnilo kvôli tomu, že prvá otázka nebola v súlade s Ústavou, čo potvrdil Ústavný súd, nezmarila ho prezidentka, výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Opoziční politici na čele so stranou Smer-SD priniesli v auguste 2022 prezidentke Zuzane Čaputovej 406-tisíc podpisov za vyhlásenie referenda. Prezidentka sa následne obrátila na Ústavný súd, aby potvrdil, že referendové otázky sú v súlade s Ústavou SR. Súd rozhodol, že jedna z položených otázok v súlade s Ústavou nie je, a preto sa referendum uskutočnilo 21.1. 2023 iba s jednou otázkou. 

Prezidentka postupovala v súlade so svojimi kompetenciami, podľa Vincenta Bujňáka z katedry ústavného práva Právnickej fakulty UK v Bratislave mala v tomto prípade dokonca právnu povinnosť obrátiť sa na Ústavný súd. Referendum sa konalo s jednou otázkou, pretože druhá podľa Ústavného súdu nebola v súlade s Ústavou SR. Referendum sa v pôvodnom rozsahu nekonalo kvôli tomu, že prvá otázka nebola v súlade s Ústavou, čo potvrdil Ústavný súd, nezmarila ho prezidentka. 

Predmetom navrhovaného referenda boli tieto dve otázky: 

1. Súhlasíte s tým, že vláda Slovenskej republiky má bezodkladne podať demisiu?

2. Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky je možné uskutočniť referendom alebo na základe uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky?

Ako uvádza Ústava SR - prezident SR nemá právomoc odmietnuť vyhlásenie referenda, ak vyhlásenie spĺňa všetky ústavné náležitosti. Ústava však tiež dáva prezidentovi právomoc obrátiť sa na Ústavný súd s otázkou, či je predmet referenda v súlade s ústavou alebo ústavným zákonom. Viacerí ústavní právnici označili prvú otázku za spornú ešte pred rozhodnutím súdu. Ústavný súd napokon rozhodol, že prvá otázka nie je v súlade s Ústavou. 

Robert Fico vyhlásil v auguste 2022, že prezidentka „zmarila“ referendum využitím svojej právomoci obrátiť sa na Ústavný súd. Vyjadrenia o „zmarení“ referenda predseda strany Smer uvádzal v médiách až do doby jeho konania.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.09.2023
success
error