DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Zástupcom riaditeľa kontrarozviedky, ktorý mal na starosti práve boj proti zlodejinám za bývalej vlády a toho ste si dali na kandidátku, pána Huberta. Čiže mi nehovorte o tom, že vy nemáte s tým nič spoločné, to sú vaši nominanti dnes, dnešní, ktorí boli nominantmi Smeru.

Voľby 2023: Milan Uhrík a Jaroslav Naď - 20.08.2023
Neoveriteľné

Roman Hubert, súčasný starosta obce Lukovištia, kandiduje za stranu Republika v predčasných parlamentných voľbách v septembri 2023. Hubert bol v roku 2020 zástupcom riaditeľa vojenskej kontrarozviedky. Vo Vojenskom spravodajstve pôsobil od roku 2008, kedy patrilo Ministerstvo obrany pod stranu Smer-SD. V roku 2020 patrilo pod stranu SNS, od marca 2020 pod OĽANO. Z verejne dostupných zdrojov ale nie je jednoznačné, na akých pozíciach Hubert pracoval do roku 2020 a či ho na tieto pozície niekto nominoval. Výrok hodnotíme ako neoveriteľný.

Hubert v rokoch 2008-2020 pôsobil na Vojenskom spravodajstve Ministerstva obrany Slovenskej republiky. V náplni Hubertovej práce bol napríklad aj boj proti ruským špionom. Celkovo strávil v bezpečnostných zložkách 27 rokov. Zo služby odišiel v roku 2020, podľa bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa ho z pozície zástupcu šéfa vojenskej kontrarozviedky vyhodili. Hubert však tvrdí, že odišiel na vlastnú žiadosť.

Jaroslav Naď ho označuje ako “balciarovca”. Ján Balciar bol za poslednej Ficovej a Pellegriniho vlády šéfom Vojenského spravodajstva. Hubert však tvrdí, že zástupcom šéfa sa stal až v apríli 2020 po Belciarovom odchode zo služby. Vtedy už bol ministrom Jaroslav Naď.

Nominant SNS, minister obrany Peter Gajdoš, generála Balciara vymenoval do funkcie šéfa vojenskej kontrarozviedky po tom, čo odvolal Ľubomíra Skuhru. Skuhra bol vo funkcii za prvých dvoch Ficových vlád a mal údajne blízko k Robertovi Kaliňákovi. Aj Balciar pôsobil pred Hubertom ako zástupca riaditeľa Vojenského spravodajstva – do tejto funkcie sa pritom dostal v roku 2012 ešte pred nástupom vlády strany Smer-SD.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.09.2023
success
error