DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Čo sa týka toho, že či vidíme alebo nevidíme výsledky vyšetrovania. Pán Uhrík, vy ich možno nevidite, ale celé Slovensko vidí, že už viac ako 30 ľudí bolo právoplatne odsúdených alebo sa priznali z korupcie a z mnohých vecí, takže vy to nevidíte, že čo sa vyšetruje za tie 3 roky, ale celé Slovensko to vidí.

Voľby 2023: Milan Uhrík a Jaroslav Naď - 30.11.-0001
Pravda

Podľa najaktuálnejších verejne dostupných informácií je z trestných činov súvisiacich s korupciou v štátnych orgánoch za vlády Smeru právoplatne odsúdených 36 ľudí. Ďalších osem osôb sa k trestným činom priznalo, ale ešte čaká na rozsudok. Naďov výrok hodnotíme ako pravdivý, pretože počet ľudí právoplatne odsúdených z trestného činu korupcie presahuje číslo 30.

Denník N na konci augusta 2023 zverejnil zoznam osôb, ktoré súdy odsúdili z tresných činov súvisiach s korupciu, ktoré spáchali počas druhej a tretej vlády Smeru-SD počas premiérovania Roberta Fica a Petra Pellegriniho.

Dovedna ide o 36 ľudí, ktorí boli právoplatne či neprávoplatne odsúdení v rozličných kauzách ako Judáš, Mýtnik či Očistec, ktoré sa týkajú činnosti polície, finančnej správy či sudcov. Ďalšie osoby, ktoré sa priznali k trestným činom, na verdikt súdu ešte čakajú. Napríklad bývalá riaditeľka Slovenského pozemkového fondu Adriána Šklíbová v kauze Barón.

Kauza Očistec sa týka pôsobenia údajnej rozsiahlej zločineckej skupiny na najvyšších miestach polície a Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Odsúdený v tejto kauze je napríklad bývalý šéf ekonomickej sekcie finančnej správy a neskôr ministerstva vnútra Martin Fleischer, bývalý príslušník NAKA Ivan Bobocký či bývalý šéf spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov. Spolu v tejto kauze odsúdili päť osôb, päť osôb je obvinených a päť aj obžalovaných. Polícia v súvislosti s touto kauzou zatkli a neskôr prepustili aj bývalého šéfa polície Tibora Gašpara.

Kauza Judáš, v ktorej je zatiaľ taktiež päť právoplatne odsúdených osôb, vznikla primárne na základe výpovedí spolupracujúcich obvinených. V dôsledku výpovedí Ľudovíta Makóa a Norberta Paksiho začali vyšetrovať aj bývalého prezidenta policajného zboru Milana Lučanského (vymenovaný do funkcie Smerom-SD), ktorý vo väzbe spáchal samovraždu.

Aj trestné činy spáchané v rámci kauzy Judáš majú paralely v kauze Očistec. Týkali sa napríklad vynášania informácií za poplatok, za čo bol právoplatne odsúdený bývalý námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby Boris Beňa. Navyše, z piatich doposiaľ právoplatne odsúdených osôb sú dve osoby odsúdené za nepriamu korupciu, a dve za branie úplatku. V prípade je neprávoplatne odsúdený aj Jozef Rehák, bývalý riaditeľ úradu zvláštnych policajných činností.

Na rozdiel od káuz Judáš a Očistec, kauza Mýtnik sa týkala iba jedného štátneho orgánu, konkrétne Finančnej správy (FS). V kauze išlo o utajený nákup IT systémov vďaka zmanipulovaným tendrom, ktoré zabezpečili, aby vyhrala firma Allexis, patriaca podnikateľovi Michalovi Suchobovi. Ten je obžalovaný z troch trestných činov. Bývalá konateľka firmy, ktorú Suchoba vlastnil je za machinácie pri verejnom obstarávaní právoplatne odsúdená. Podobne dopadli aj bývalý prezident FS František Imrecze a jeho nástupkyňa Lenka Wittenbergerová. Oboch nominovala vláda Smeru.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.09.2023
success
error