DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Boli ste (pozn. Uhrík) v Zbehoch na koncerte neonacistických kapiel, vrátane kapely Ortel a Ďurica vystupoval tiež. Však sa priznajte a teraz vy hovoríte, že už nemáte s neonacistom a s extrémistami nič spoločné, boli ste včera v Zbehoch na neonacistickom koncerte a kapela Ortel, ktorá tam vystupovala s Ďuricom, ta tá kapela nieže naše ministerstvo vnútra, ale české ministerstvo vnútra ju považuje za extrémistickú a neonacistickú kapelu, tak sa netvárte, že s tým nemáte spoločné.

Voľby 2023: Milan Uhrík a Jaroslav Naď - 30.11.-0001
Pravda

Europoslanec Milan Uhrík sa preukázateľne zúčastnil koncertu, kde vystúpil spevák Tomáš Ortel s kapelou a Ondrej Ďurica. V minulosti bola kapela Ortel označená českým ministerstvom vnútra za extrémistickú. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

V obci Zbehy pri Nitre sa konal koncert kapely Tomáša Ortela a Ondreja Ďuricu. Zúčastnil sa ho aj europoslanec Milan Uhrík, o čom informoval aj na svojej facebookovej stránke 19.8. 2023.

České Ministerstvo vnútra kapelu spomína vo Výročnej správe o extrémizme z roku 2015 (.pdf, str. 16). Označuje ju za jednu z prvých extrémistických kapiel, ktorá sa zameriava na čisto komerčné koncerty. Líder kapely, Tomáš Ortel, tvoril podľa ministerstva protiislamské texty. Ministerstvo však konštatuje, že tvrdé neonacistické jadro sa od kapely dištancuje, keďže ich  tvorbu považuje za umiernenú. 

Tomáš Ortel taktiež pôsobil v kapele Conflict 88, ktorú české Ministerstvo vnútra v roku  2012 považovalo za neonacistickú kapelu (.pdf, str. 54), v roku 2010 ju radilo k  tzv. White Power Movement music (hudba hnutia Bielej sily) (.pdf, str. 19).

V minulosti bola kapela Ortel spájaná s českou politickou stranou Dělnická strana, ktorá využívala jej skladbu Hadr ako svoju hymnu. Dělnická strana bola v roku 2010 na návrh Vlády ČR rozpustená rozhodnutím Nejvyššího správního soudu ČR s odôvodnením, že program, podujatia a predstavitelia strany smerujú k vyvolaniu národnostnej, rasovej, etnickej a sociálnej neznášanlivosti, potlačeniu základných ľudských práv a slobôd, jej činnosť je protiprávna a program so symbolikou strany nadväzujú na nemecký nacionálny socializmus (.pdf, str. 112-121). 

Dátum zverejnenia analýzy: 17.09.2023
success
error