DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

My sme schválili inflačnú pomoc 100 eur pre tých, ktorí ju ešte nedostali, sú to ľudia v hmotnej núdzi a môžu o túto pomoc požiadať, nie je automatická, musia o ňu požiadať na úradoch práce, sociálnych vecí do 30. júla, takže tí, ktorí sú v hmotnej núdzi, ešte dostanú 100 eur, keď o to požiadajú.

Kollár a Pellegrini v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

23 Z. z. o jednorazovom poskytnutí príspevku v hodnote 100 eur. Nárok naň majú nízkopríjmové domácnosti, ktoré v roku 2022 nedostali inú formu inflačnej pomoci od štátu. Občania, ktorí majú nárok na 100-eurový príspevok, oň musia požiadať príslušný úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Žiadateľ musí mať vysporiadané finančné vzťahy so štátnym rozpočtom, nesmie mať neuhradené pohľadávky voči sociálnej a zdravotnej poisťovni a nemôže byť voči nemu vedený súdny výkon rozhodnutia. Žiadosť o jednorazový inflačný príspevok je možné podať od 1.mája 2023 do 31. júla 2023.

Cieľom tohto nariadenia je poskytnutie finančnej pomoci okolo 50 000 Slovákom aby zvládli zdražovanie spôsobené infláciou. Ministerstvo  práce, sociálnych vecí a rodiny upresnilo, že pomoc je pre domácnosti, ktorých mesačný príjem za posledných 6 mesiacov bol najviac na úrovni 1,81-násobku životného minima. Poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak zo strany Sme rodina priblížil, že sa to týka najmä ľudí s príjmom medzi hranicou hmotnej núdze a hranicou chudoby.

Dátum zverejnenia analýzy: 30.06.2023
success
error