DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Tomáš Valášek

PS

V podstate odtiaľ (pozn. seminár o hybridných hrozbách v Bruseli) zaznelo, že Smer je jeden z najväčších partnerov ruskej vládnej propagandy pri rozširovaní dezinformácií na Slovensku.

Blanár vs. Valášek - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Zo stretnutia štátnych úradov a mimovládnych organizácií s expertmi Európskej únie a NATO na tému hybridných hrozieb existuje zápisnica, ktorú zverejnila strana Smer-SSD a jej dôveryhodnosť je otázna, Policajný zbor a ďalší člen stretnutia niektoré výroky spochybnili. V zápisnici sa však nehovorí o Smere-SSD ako jednom z najväčších partneroch ruskej propagandy, len všeobecne o tom, že politická opozícia je hybridnou hrozbou a Valášek posúva to, ako sa dá toto tvrdenie interpretovať. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Zástupcovia viacerých štátnych inštitúcií aj mimovládnych organizácií sa v apríli zúčastnili pracovnej cesty v Bruseli na pozvanie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Tam sa stretli s predstaviteľmi Európskej únie aj NATO a diskutovali o hybridných hrozbách.

Podľa dokumentu, ktorý zverejnila strana Smer-SSD však nikto zo zúčastnených neoznačil Smer-SSD za partnera ruskej vládnej propagandy. Jeden z účastníkov stretnutia údajne označil celé spektrum súčasnej opozície za hybridnú hrozbu pre Slovensko.

Pravosť zverejeneného dokumentu je otázna. Predstavitelia Policajného zboru (PZ) sa ohradili voči pasážam, ktoré mal povedať zástupca PZ. Podobne sa vyjadril aj predstaviteľ firmy Gerulata, Michal Trnka, ktorý sa na stretnutní tiež zúčastnil a niektoré časti dokumentu označil za nepravdivé.

Tento výrok tak hodnotíme ako zavádzajúci, pretože v jedinom zverejnenom dokumente zo stretnutia nie je strana priamo Smer-SSD označená za partnera ruskej vládnej propagandy.

Vyjadrenie Tomáša Valáška pre Demagog.sk z 22. 6. 2023:

"Dobrý deň,

Vami citovaná veta o celej opozícii nie je jediná, ktorá sa k problematike vyjadruje.

V zázname zo stretnutia dvaja ďalší ľudia pri dvoch rôznych príležitostiach, pán Sawiris a pani Klingová označili ,,politikov“, či „politických lídrov“ za hlavných pôvodcov hybridných hrozieb.

Z povahy diskusie na Slovensku je zrejmé, že je to odkaz hlavne na strany Republika a Smer-SD. Nie, nespomínali Smer po mene a presne preto som naschvál použil výraz „v podstate“ (...,,V podstate odtiaľ zaznelo,...“). Použil som úplne bežnú formuláciu, ktorá odkazuje na implicitnú zmienku.

Z kontextu je súdnym ľuďom myslím jasné, že účastníci podujatia implicitným odkazom na politikov šíriacich ruskú propagandu nemysleli Demokratov alebo SaS.

Považujem preto mnou použitú formuláciu za absolútne správnu."

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2023
success
error