DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Tomáš Valášek

PS

To, čo vyčíta tento dokument  (zápisnica zo stretnutia úradníkov na tému hybridných hrozieb, pozn.) tejto vláde je, že nepostupuje proti dezinformáciám dostatočne rázne. To, čo vyčíta Smeru, je kategoricky zásadne horšie, to je to, že priamo sa podieľa na šírení ruských dezinformácií.

Blanár vs. Valášek - 30.11.-0001
Pravda

Tomáš Valášek vo výroku odkazuje na zápisnicu z pracovnej cesty na tému boja proti dezinformáciám, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia ministerstiev a mimovládnych organizácii. Hoci sa v dokumente priamo nespomínajú ruské dezinformácie, jeden zo zástupcov mimovládok označil celú opozíciu za “hybridné hrozby”, pod ktoré patrí aj šírenie ruských dezinformácií. Taktiež sa na viacerých miestach spomína, že bývalá vláda, vtedy ešte v úrade, nerobila dosť na odvrátenie hybridných hrozieb. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Koncom mája zvolala strana Smer-SSD spolu s nezaradeným poslancom Tarabom tlačovú konferenciu, kde kritizovala pracovnú cestu úradníkov z viacerých ministerstiev a zástupcov mimovládnych organizácii na tému hybridné hrozby. Tá sa konala v Bruseli 18. a 19. apríla 2023 a stretli sa na nej s predstaviteľmi Európskej komisie, Európskej služby pre vonkajšiu činnosť s predstaviteľmi niektorých útvarov Severoatlantickej aliancie. Taraba stretnutie označil za slovenský „Watergate“ a spolu so Smerom, chcú k téme aprílovej cesty 21-člennej skupiny zvolať mimoriadnu schôdzu a obrátiť sa na Generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý by mal podľa nich zvážiť, či nedošlo k páchaniu trestných činov.

Ministerstvo vnútra sa v reakcii ohradilo, že sa jednalo o štandardnú cestu, ktorej sa na pozvanie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zúčastnili zástupcovia štátnych aj mimovládnych organizácií. Výhrady Smeru a tarabovcov označili za konšpirácie s cieľom zneistiť voliča. 

Úrad vlády taktiež reagoval, že je legitímne zaoberať sa témou hybridných hrozieb a obrane proti nim, nakoľko sú dnes mnohé krajiny terčom zahraničného zasahovania a to najmä pred voľbami. Podobne sa vyjadrili na tlačovej konferencii aj predstavitelia strany Demokrati a bývalej vlády, ktorí obvinili Smer z klamlivej rétoriky, a poukázali, že niektorých účastníkov z ministerstva vnútra zamestnal Robert Kaliňák, ešte ako minister.   

Ako vyplýva zo zápisnice z tejto pracovnej cesty, predstaviteľom Hegerovej vlády bolo vyčítané, že nerobia dosť na boj s hybridnými hrozbami. Povedala to pani Klingová z organizácie GLOBSEC, podľa ktorej napríklad bývalá ministerka Remišová na MIRRI využívala štátne zdroje primárne na vlastnú „propagandu.“ Katarína Touquet Jaremová zo Zastúpenia Európskej Komisie zas vláde vytkla, že boj s hybridnými hrozbami nebude fungovať, ak Matovič bude pretláčať rozdávanie 200 či 500 €. 

Miroslava Sawiris z Úradu vlády sa sťažovala, že ich úrad a ani iné ústredné orgány štátnej správy „nemajú dostatok ľudí a spôsobilosti na odvrátenie všetkých hybridných hrozieb.” Kritizovaný bol aj nedostatok koordinácie medzi ministerstvami a z toho vyplývajúce navzájom si odporujúce vyjadrenia.

Taktiež z dokumentu vyplýva, že zástupca Gerulata Technologies, ktorá poskytuje softvér pre STRATCOM na sledovanie, analýzu a predchádzanie informačným hrozbám, v prezentácii označil celé spektrum opozície za hybridné hrozby. Miroslava Sawiris z Úradu vlády tiež spomínala, že politickí lídri sú na Slovensku hlavnými pôvodcami hybridných hrozieb, hoci opozíciu ako takú špecificky nespomenula. Daniel Milo z Ministerstva vnútra žiadal o to, aby sa NATO zaoberalo otázkou volieb, lebo ak vyhrá Fico a Pellegrini, Slovensko podľa neho údajne vystúpi z NATO. Nikde v dokumente sa priamo nespomína šírenie špecificky ruských dezinformácii, hovorí sa najmä o hybridných hrozbách vo všeobecnosti. Výrok hodnotíme ako ešte pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2023
success
error