DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Najhorší stav verejných financií podľa Európskej únie sme získali po vláde Petra Pellegriniho a vašej vláde.

Robert Kaliňák a Jaroslav Naď - 30.11.-0001
Nepravda

Asistentka Jaroslava Naďa Martina Kakaščíková odkázala v odpovedi pre Demagóg.sk na graf Rady pre rozpočtovú zodpovednosť _ nie EÚ –,, ktorý ukazuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Z grafu však vyplýva, že Slovensko už v histórii malo väčšie riziko udržateňosti verejných financií, ako po vláde Petra Pellegriniho a Roberta Fica, a to hoci je pri konci ich vlády ťažké očistiť čísla o efekt pandemickej krízy. Tvrdenie Jaroslava Naďa preto hodnotíme ako už nepravdivé.

Dlhodobá udržateľnosť verejných financií dosiahla v roku 2018 a v roku 2019 stredné riziko. Vo februári 2020, teda tesne pred zmenou vlády, dosiahla pásmo vysokého rizika s hodnotou 5,2 % HDP. Nesedí však, že by sa jednalo o najhorší stav verejných financií, v roku 2011 bol tento ukazateľ až na úrovni 7 % HDP.

V pásme vysokého rizika a na vyšších hodnotách sa udržuje aj v decembri 2021, 2022 a v máji 2023, kedy bola pri moci vláda Eduarda Hegera vrátane Jaroslava Naďa. V októbri 2021 to dokonca vyzeralo, že indikátor udržateľnosti prekračuje 6 percent HDP.

Zdroj: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť

Európsky semester EK z februára 2020 sa odvoláva na zistenia z roku 2019, uvádza niektoré riziká pre zdravie verejných financií do budúcnosti, ale rovnako konštatuje, že deficit rozpočtu v roku 2019 klesol a tiež očakáva, že v roku 2020 klesne pomer dlhu k HDP (.pdf, s.15). Výhľad verejných financií tak pre rok 2020, keď sa zmenilo zloženie vlády, nebol pesimistický.

V roku 2020 však prišla pandémia koronavírusu spojená s masívnym spomalením ekonomiky a nutnej štátnej podpory pre podniky a domácnosti. V tomto ohľade sa stav verejných financií zhoršil, to však už nezahŕňa obdobie vlády Petra Pellegriniho.

Jaroslav Naď odkázal Demagog.SK v doplňujúcom vyjadrení na indikátor udržateľnosti, ktorý zverejňuje aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.06.2023
success
error