DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Ste zasahovali do vyšetrovania, ako to teraz Bernard Slobodník všade hovorí, ako to hovoria ďalší vyšetrovatelia a ďalší vaši nominanti. Imrecze, Makó a ďalší, ktorých ste vy dali do vysokých funkcií, dokonca Imreczeho ste podľa obžaloby, lebo vy ste obžalovaný. Vy ste ho podľa obžaloby aj uplácali, aby bol vo svojej funkcii a vykonal tak svoje kroky, ako ste chceli, aby vykonával.

Robert Kaliňák a Jaroslav Naď - 30.11.-0001
Pravda

Bernard Slobodník, František Imrecze aj Ľudovít Makó vypovedali v mnohých kauzách proti súčasným či bývalým predstaviteľom strany Smer-SSD. Mnohé z výpovedí sa týkajú Roberta Kaliňáka. Ten je aj na základe výpovede Imreczehe obžalovaný z korupcie a . Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Ľudovít Makó vypovedal, že na ministerstve vnútra riešil zbieranie kompromitujúceho materiálu na Igora Matoviča pred voľbami 2016 aj vtedajší minister Robert Kaliňák.

Bernard Slobodník vypovedal vo viacerých kauzách. Vo svojich výpovediach poukazoval na korupciu a prepojenia vysokých politikcých špičiek strany Smer-SD s podnikateľom Norbertom Bodorom či Mariánom Kočnerom. 

František Imrecze a Bernard Slobodník hovoria aj o ďalších vyššie postavených funkcionároch strany Smer-SSD, napríklad o expremiérovi Robertovi Ficovi.

Slobodník vypovedal podla Plusky aj o tom, že Kaliňák zasahoval do vyšetrovania káuz. "...v jeho kancelárii sa podľa polície mali hlásiť vyšetrovatelia. Mal sa vraj podrobne zaujímal aj o vyšetrovanie vlastného prípadu, kde bol podozrivý z legalizácie príjmu z trestnej činnosti, a to pri kúpe podielu vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka. Vypovedal o tom kajúcnik Bernard Slobodník, ktorý ho vraj kvôli tomu navštívil aj s vyšetrovateľom Kamilom Semankom. Neskôr vraj dal Kaliňák vyšetrovateľovi rukou písané pripomienky, ktoré mal zapracovať do spisu," napísali noviny. 

Kaliňáka obžalovala NAKA zo sprostredkovania korupcie práve na základe výpovede Imreczeho. Ten vypovedal, že Kaliňák ho v roku 2012 poslal za Jozefom Brhelom, aby mu dorovnal plat a Imrecze na revanš prisudzoval verejné zákazky na Finančnej správe práve Brhelovi.

Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.06.2023
success
error