DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Pán Gašpar povedal prvú, pamätáte si na to, pán Kovačič, keď povedal prvú verziu, že to bolo o drogách. Kuciak kauza. Druhá bola, že to bolo lúpežné prepadnutie, hej. Potom sa ukázalo, aká je pravda, potom museli priznať, že išlo kvôli jeho práci, že išlo o skutok a teraz sa zase v Smere vracajú s tým istým Gašparom, len teraz už stojí vedľa nich ako ich sústranník.

Robert Kaliňák a Jaroslav Naď - 30.11.-0001
Nepravda

Na prvej tlačovej besede po vražde Gašpar povedal, že najpravdepodobnejším motívom bola investigatívna činnosť Jána Kuciaka. Polícia sa venovala aj verzií o drogovej činnosti, no už v tom čase pracovala aj inými možnými verziami. Gašpar v súčasnosti vystupuje na tlačových besedách strany Smer-SSD. Výrok hodnotíme ako nepravdivý, keďže bizarná verzia o drogách nebola prvou ani najpravdepodobnejšou vyšetrovacou verziou. 

Na prvej tlačovej besede po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar vyjadril, že polícia pracuje s viacerými verziami. Na začiatku sa vyjadril, že najpravdepodobnejším motívom bola práve novinárska investigatívna činnosť Jána Kuciaka (30:34). Gašpar naznačil, že polícia vždy pracuje s viacerými verziami. 

Polícia pracovala aj s verziou, ktorá súvisela s drogovou činnosťou. Začiatkom marca 2018 však túto možnosť definitívne vylúčila. Prípad bol od začiatku kvalifikovaný ako úkladná vražda. 

V máji 2018 Gašpar odstúpil z funkcie policajného prezidenta 

V súčasnosti sa Tibor Gašpar zúčastňuje na tlačových besedách Smeru-SD a Robert Fico tvrdí, že by Gašpara rád videl na voliteľnom mieste kandidátnej listiny Smeru.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.06.2023
success
error