DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Vystrihávate (Smer, pozn.) z tých nahrávok (v kauze Čurillovci, pozn.) normálne celé časti a pospájate ten text, aby vám vyhovoval.

Robert Kaliňák a Jaroslav Naď - 30.11.-0001
Pravda

Strana Smer-SSD na svojich tlačových konferenciách pravidelne prehráva útržky nahrávok vyšetrovateľov, ku ktorým by mali mať prístup len dotknuté strany konania. Vo viacerých prípadoch bolo dokázané, že v Smere-SSD s nahrávkami narábajú tendenčne, prehrávajú len v časti, ktoré im vyhovujú a obsah interpretujú presne opačne, ako to vyplýva z ucelených záznamov. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

V relácii Na telo 26. marca 2023 bol predseda Smeru-SSD Robert Fico konfrontovaný s celým znením nahrávky, ktorú zostrihanú využívali predstavitelia strany Smer-SSD na obviňovanie vyšetrovateľov NAKA. 

Na nahrávke sa podľa Smeru-SSD mali vyšetrovatelia dohadovať, ako urobiť zo strany Smer-SSD “zločineckú skupinu.” Pri vypočutí ucelenej nahrávky v relácii Na telo je z kontextu jasné, že vyšetrovatelia nehovorili, že dostali za úlohu kriminalizovať Smer-SSD, ale že im túto úlohu pripisovali Peter Pellegrini a „majster marketingu“ Robert Fico.

Známy je aj prípad, kedy bola veta vyšetrovateľa v spise zaznamenaná ako: „(…) uznesenie o začatí neni (nezrozumiteľné slová), tam píšeme, čo chceme,“ kdežto z nahrávky je jasne počuť, že vyšetrovateľ Pavel Ďurka v skutočnosti povedal: „Povedal mi riaditeľ, že uznesenie o začatí, to neni list Ježiškovi, že tam píšeme to, čo chceme.“. Fico opakovane tvrdil, že nahrávka preukazuje vyrábanie dôkazov vyšetrovateľmi NAKA a ich svojvoľný postup.

Aj v samotnej relácií kde odzel tento výrok konfrontoval moderátor Michal Kovačič s nezostrihanou nahrávkou práve Roberta Kaliňáka. Z nezostrihanej nahrávky vyplýva presný opak toho čo tvrdí strana Smer-SSD o manipulácií svedkov vyšetrovateľom Čurillom.

Na nahrávke hovorí vyšetrovateľ NAKA Ján Čurila nasadenému agentovi Jánovi Kaľavskému, že odmieta vytvárať fiktívnych svedkov: „Ja som ti Jano nepovedal do p**i, že máš hovoriť vagabundom vonku, aby učili svedkov vypovedať. (...)Toto ja robiť nebudem. Buď je svedok alebo neni svedok.“ 

Robert Kaliňák nahrávku okomentoval slovami, že v tej dobe už vyšetrovatelia vedeli o tom, že sú odpočúvaní. Keď sa ho moderátor spýtal na dôkaz tohto tvrdenia, Robert Kaliňák nevedel reagovať. Advokát obvinených vyšetrovateľov Peter Kubina však upozornil na časové súvislosti, ktoré podľa neho potvrdzujú, že Kaliňák nehovoril pravdu. Kaľavský ako agent bol totiž nasadený o dva týždne skôr, ako sa začali odposluchy kancelárií vyšetrovateľov.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.06.2023
success
error