DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jaroslav Naď

Demokrati

Rovnako ako ste klamali, keď ste uniesli Vietnamca cez naše územie, vtedy ste klamali, že to sa nestalo, že skutok sa nestal. Jednoducho, že to je potvrdené vyšetrovanie a teraz už aj nemecký súd jasne povedal, že áno, skutok sa stal, Vietnamec bol unesený cez územie Slovenskej republiky vládnym špeciálom, kde ste vy zaklamal, že ste na jeho palube, aby ste mohli preletieť cez Poľsko. Neboli ste tam a dostali ste toho Vietnamca do Moskvy.

Robert Kaliňák a Jaroslav Naď - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Únos vietnamského občana sa odohral v júli 2017 v Nemeckej spolkovej republike, kde požiadal o azyl. Z Nemecka bol unesený vietnamským komandom na územie Slovenskej republiky, kde mala vietnamská delegácia rokovanie so vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Na únos bol následne použitý slovenský vládny špeciál a do žiadosti bola uvedená informácia “prelet ministra Roberta Kaliňáka s delegáciou do Moskvy”, aj keď ten sa na palube v tom čase nenachádzal. Podľa rozsudku nemeckého súdu je nepochybné, že súčasťou akcie bol náš vládny špeciál. Kaliňák spočiatku spochybňoval, že by slovenské orgány o únose vedeli, neskôr dokonca začal rozporovať, že by Slovensko mohlo byť do únosu zapojené aj nevedome. Jaroslav Naď však vo výroku posúva to, čo dovolia povedať fakty, keď hovorí, že vietnamského občana uniesol samotný Robert Kaliňák ("ste uniesli Vietnamca cez naše územie"). Nie je pritom dokázané, že bývalý minister o samotnom únose vedel resp. či na ňom vedome participoval. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanh požiadal o politický azyl v Nemecku predtým, ako ho uniesli z Berlína do Bratislavy, odkiaľ mal následne letieť slovenským vládnym špeciálom do Moskvy. Vo Vietname bol podnikateľ obvinený za údajné zlé hospodárenie a spreneveru.

Nemecké súdy v prípade obžalovali dvoch odsúdených, ktorí s únosom pomáhali. Nemeckí prokurátori sa domnievajú, že únoscovia zorganizovali v Bratislave ministerské stretnutie, ktoré chceli využiť na prepašovanie uneseného občana do vietnamskej delegácie, aby sa vyhli prísnym kontrolám na letisku. Do Vietnamu mali pricestovať cez Moskvu pomocou slovenského vládneho špeciálu, ktoré im zapožičalo ministerstvo vnútra. Keď poľská strana odmietla schváliť žiadosť, podľa ktorej sa na palube lietadla nachádzala iba vietnamská delegácia, do žiadosti o prelet do Moskvy bola uvedená informácia “prelet ministra Roberta Kaliňáka s delegáciou do Moskvy”, aj keď ten sa na palube v tom čase nenachádzal.

Komunikácia Roberta Kaliňáka o kauze sa v priebehu času výrazne menila. Podrobne ju v článku zmapoval Denník N. Či už samotný Kaliňák alebo Ministerstvo vnútra, ktorého bol vtedy ešte ministrom, od začiatku spochybňovali akékoľvek vedomé zapojenie Slovenska do kauzy. Na druhej strane od začiatku hovoril o možnosti, že Slovenská republika bola oklamaná vietnamskou delegáciou. 

Neskôr však Kaliňák opäť začal spochybňovať medializované informácie a odmietal akúkoľvek asociáciu Slovenskej republiky s prípadom. "To sa proste nestalo. Žiaden takýto človek na palube vládneho špeciálu nebol. Nebol tam nikto zranený či spútaný. To nie je pravda," vyhlásil exminister. V apríli 2018 Robert Kaliňák na Facebooku napísal, že si nevie predstaviť, že by oficiálna pracovná návšteva vietnamského ministra mohla byť použitá na iné ako priateľské ciele. 

Jednou z hlavných téz bývalého ministra vnútra sa stalo tvrdenie, že na zozname cestujúcich, ktorý nám poskytli vietnamské úrady, nebolo meno dotyčného občana Vietnamu a neprevážali sme žiadneho “ležiaceho pacienta” alebo spútaného človeka.

Nemci sú ale presvedčení, že Thrin Xuan Thanh cestoval na falošný doklad, v takom prípade nie je podstatné, či bol na zozname cestujúcich. Taktiež neobstojí ani tvrdenie o neexistujúcom spútanom či “ležiacom pacientovi” pretože podľa zistení mal byť vietnamský občan počas akcie podopieraný dvoma únoscami a zdrogovaný. Ochrankárom preto údajne povedali, že sa opil a spadol zo schodov.

Podľa nemeckého rozsudku je nepochybné, že súčasťou celej akcie bol aj Robert Kaliňák a slovenský vládny špeciál.  Nemecké súdy sú presvedčené, že únos išiel cez Bratislavu na základe vystopovaných áut, mobilov únoscov aj svedectiev slovenských policajtov. 

Vyjadrenie Jaroslava Naďa pre Demagog.sk zo 14. 6. 2023:

“Odmietame vaše tvrdenie že ide o zavádzanie. R. Kaliňák bol v tom čase ministrom vnútra pod ktorého zároveň spadá vládna letka, teda nesie plnú zodpovednosť za udalosti, ktorým Slovensko utrpelo medzinárodnú hanbu. “

Dátum zverejnenia analýzy: 18.06.2023
success
error