DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Nebolo nič vyplatené, ani jedno euro Samuel Vlčan nedostal. Po druhé, NAKA koná. (...) A po tretie. Nič zatiaľ neskončilo. To je to dôležité povedať. Sú tie kontroly, bežia.

Robert Fico a Eduard Heger v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Kauza Vlčanovej dotácie sa týka vyplatenia eurofondov, ktoré Ministerstvo životného prostredia pridelilo firme Reko Recycling vtedajšieho ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. Ten kvôli jej medializácií odstúpil z funkcie, ale vyjadril sa, že firma si dotáciu ponechá.

Polícia na svojom Facebooku potvrdila, že poskytnutú dotáciu v súčasnosti preveruje Národná kriminálna agentúra.

Ministerstvo životného prostredia 3. 5. 2023 informovalo agentúru TASR, že žiadne prostriedky ešte firme Reko Recycling neboli uvoľnené, aj keď zmluvu podpísali už koncom roku 2022.

O dočasnom nevyplatení dotácie firme exministra Vlčana informoval aj expremiér Eduard Heger spolu s vtedajším dočasne povereným ministrom životného prostredia Jánom Budajom. Podobne situáciu opísal aj exminister obrany Jaroslav Naď v podcaste V redakcii, kde povedal (od 4:55), že dotácia by podľa zákona nemala byť vyplatená skôr ako v júli.

Podľa Úradu vlády by mala dotácia ešte pred vyplatením prejsť ďalšími slovenskými a európskymi kontrolnými mechanizmami, nešpecifikovali však, akými. 

Minister životného prostredia Ján Budaj informoval 4. 5. 2023, že priebeh posudzovania žiadateľov o príspevok bude podrobený auditu.

Dátum zverejnenia analýzy: 31.05.2023
success
error