DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

To nie je pravda (pozn. že Robert Fico opakovane nazval prezidentku americkou agentkou.) Ešte raz. Toto bolo pri obhajobe Ľuboša Blahu, ktorý ako dobre viete, sa dostal s týmto výrokom pred súd.

Robert Fico a Eduard Heger v Na telo - 30.11.-0001
Nepravda

Robert Fico o prezidentke ako o americkej agentke, či slúžke hovoril viac než raz a aj v iných súvislostiach, ako pri obhajobe poslanca Ľuboša Blahu za šírenie podobných nepravdivých tvrdení voči prezidentke, ktoré mali súdnu dohru. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Prezidentka Zuzana Čaputová v statuse 9. mája kritizovala poslanca Roberta Fica za šírenie nepodložených tvrdení o nej ako „americkej agentke“ a oznámila, že sa proti nim bude brániť právnymi prostriedkami. Uviedla, že podnecujú nenávisť k nej a jej rodine a smerujú k vyhrážkam smrťou.

Nielen predseda Smeru-SSD Robert Fico, ale aj jeho spolustraník a poslanec Ľuboš Blaha prezidentku Slovenskej republika Zuzanu Čaputovú systematicky obviňujú zo služby cudzím mocnostiam, americkej ambasáde, či americkému miliardárovi Georgovi Sorosovi.

Robert Fico pritom pred pár dňami v TA3 povedal, že nikdy prezidentku nenazval americkou agentkou (od 9:58). Neskôr v relácii Na telo už aj sám priznal, že týmto slovným spojením prezidentku Čaputová označil v roku 2022. Stalo sa tak na tlačovej besede 28. júna 2022 o petičnej akcii za referendum o predčasných voľbách, kedy povedal: „Pani prezidentka je americká agentka a môže ma zažalovať, koľko chce. Nič iné nerobí len plní pokyny a presadzuje cudzie záujmy na území Slovenskej republiky.“ (od 13:15). Nereagoval však na súdny spor prezidentky a pána Blahu ohľadom podobných tvrdení, ale na posúdenie otázky referenda o predčasných voľbách, na ktoré Smer-SSD zbieral podpisy, Ústavným súdom. Na ten sa prezidentka plánovala obrátiť pre predpokladanú neústavnosť jednej z otázok. To oznámila dva dni pred predmetnou tlačovou besedou a v septembri 2022 sa na Ústavný súd aj obrátila. Ten jej dal za pravdu, otázka o okamžitej demisii vlády bola v rozpore s Ústavou. Fico zároveň naznačoval, že prezidentka prisľúbila americkej ambasáde zmarenie referenda v spoločnom termíne so spojenými komunálnymi a župnými voľbami 29. októbra 2022 (od 12:58). Nejednalo sa teda o obhajobu Ľuboša Blahu.

Zároveň to nebolo jediný krát, čo podobné slovné spojenie použil. Na tlačovej besede k vyslaniu stíhačiek MIG-29 na Ukrajinu 10. februára 2023, teda vyše roka po začatí súdnych sporov Blahu a prezidentky a v úplne nesúvisiacej téme, predseda strany Smer-SD nazval prezidentku Čaputovú „americkou slúžkou“ (od 7:58).

Ako spomína vo výroku poslanec Fico, tvrdenia Ľuboša Blahu o prezidentke ako o „americkej agentke“ skončili na súdoch, na ktoré sa Zuzana Čaputová obrátila vo februári roku 2022. Najprv okresný súd v marci 2022, a potom odvolací krajský súd v júli 2022 konštatovali, že vyjadrenia protiprávne zasahujú do práv hlavy štátu a vydali neodkladné opatrenie, ktoré zakázalo zverejňovať a šíriť nepravdivé tvrdenia o vlastizrade, agentke cudzích mocností a ovládaní Spojenými štátmi. Zároveň prvostupňový súd nariadil predmetné statusy zmazať. Odvolací súd to odôvodnil tým, že „ani v politike nie je sloboda prejavu bezbrehá a nie je možné ňou prikrývať hrubé lži a urážky.“ Spor nakoniec skončil na Ústavnom súde SR, kam sa poslanec Blaha obrátil pre údajné obmedzovanie slobody prejavu. V novembri 2022 ÚS SR túto sťažnosť v novembri 2022 odmietol ako neprípustnú.

Nakoľko sa aj v samotnej relácii neskôr priznal, že o prezidentke ako o „americkej agentke“ hovoril, a to nie raz, tento výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 31.05.2023
success
error