DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Nakoniec bol to Smer, za ktorého tie náklady (pozn. potravinárov) išli prudko hore, či už tými spomínanými pokutami a, 1.000.000 EUR za hnedý kaleráb alebo napr. tými kadejakými rôznymi príplatkami, čo napríklad aj pekári potom reálne niektorí museli zatvoriť.

Sulík a Blanár v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

V roku 2014, za ministrovania Ľubomíra Jahnátka, presadil Smer prísne pokuty pre obchodné reťazce. Pokuty mali byť udeľované pri opakovanom a závažnom porušení zákona. Napriek tomu, že takýchto drakonických pokút bolo udelených viac ako štyridsať, vymožená bola iba jedna. V roku 2019 Smer presadil aj vyššie sadzby príplatkov za prácu počas voľných dní a nočnú prácu. To predstavovalo problém najmä pre povolania, ktoré vykonávajú svoju prácu v noci, ako napríklad pekári, ktorým sa markantne zvýšili náklady. Pre menšie pekárne to bolo likvidačné opatrenie a niektoré museli aj zatvoriť prevádzky. Výrok Richard Sulíka preto hodnotíme ako pravdivý.

V roku 2014 minister pôdohospodárstva za Smer Ľubomír Jahnátek zaviedol prísnejšie sankcie pre obchodné reťazce s cieľom zlepšiť  kvalitu predávaných výrobkov a uprednostniť predaj domácich výrobkov. Za potraviny po dobe minimálnej trvanlivosti či hnilé ovocie a zeleninu mohol obchodný reťazec dostať až miliónové pokuty. 

Od roku 2014, odkedy sú takzvané miliónové pokuty súčasťou našej legislatívy, tak veterinári udelili vo viac ako 40 pokút, avšak len jeden reťazec pokutu naozaj zaplatil.

Pokuty boli nastavené veľmi prísne, dokonca likvidačne, neboli však udeľované za “hnedé kaleráby”.  Pokuta v minimálnej výške milión eur mohla byť udelená len, ak inšpekcia zistila opakované závažné pochybenia v priebehu jedného roka. Konkrétne reťazec Billa dostal pokutu za opakované pochybenie - za piškóty a lieskové orechy po dátume minimálnej trvanlivosti.

Počas koaličnej vlády v roku 2019 Smer presadil nové sadzby príplatkov za prácu v sobotu, nedeľu a nočnú prácu. Podľa novely výška príplatkov ku mzde rastie proporcionálne tomu, ako rastie výška minimálnej mzdy. 

Pekárom sa tak v priebehu niekoľkých rokoch cena práce za zvýšila takmer o 84 percent. Sektor potravinárstva a pekárstva je veľmi senzitívny na zvyšovanie mzdových nákladov, ktoré súvisia práve s rastom minimálnej mzdy a sociálnych príplatkov naviazaných na zvyšovanie minimálnej mzdy.

V roku 2020 sa objavili prvé správy, že malé pekárne likviduje rast minimálnej mzdy a niektoré kvôli tomu museli aj  zatvoriť prevádzky.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2023
success
error