DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

V tomto prípade ten najlepší sudca je Európsky štatistický úrad a Eurostat povedal, že sme hospodárili najlepšie za posledných 30 rokov.

Igor Matovič a Michal Šimečka v Na telo - 30.11.-0001
Nepravda

Európsky štatistický úrad nehodnotí kvalitu hospodárenia Slovenskej republiky, iba zverejňuje štatistické informácie o verejných financiách. O historicky najnižšom štrukturálnom deficite, ktorý sa dá považovať za výsledok hospodárenia, hovorí Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Výrok Igora Matoviča preto hodnotíme ako nepravdivý.

Európsky štatistický úrad vydal v polovici apríla správu o hospodárení krajín Európskej únie. Slovensko v tomto hodnotení dosiahlo hodnotu verejného dlhu vo výške 2% HDP, a v tejto štatistike sa umiestnilo na 12. mieste spomedzi krajíne EU.

Eurostat sa v tejto správe explicitne nevyjadril k hospodáreniu Slovenskej republiky, uviedol len výšku jednotlivých finančných ukazovateľov. Výška samotného deficitu pritom nie je v histórii Slovenskej republiky rekordne nízka. Nižší deficit sme dosiahli v posledných rokoch niekoľkokrát, konkrétne medzi rokmi 2017-2019. Navyše na komplexné zhodnotenie hospodárenie krajiny je potrebné brať do úvahy omnoho viac ukazovateľov ako iba výšku deficitu.  

Igor Matovič vo svojom výroku pravdepodobne naráža na informácie od Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). RRZ v polovici apríla informovala, že výška štrukturálneho deficitu verejných financií za rok 2022 dosiahla úroveň 1,2 % HDP, čo predstavuje už druhý rok najnižšiu výšku tohto deficitu v histórii SR.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2023
success
error