DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Pán poslanec Valášek z Progresívneho Slovenska na poslednej schôdzi dal návrh, že áno, nejaký príspevok na ubytovanie, či bývanie 200 miliónov EUR, ale bez akéhokoľvek krytia.

Igor Matovič a Michal Šimečka v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) predložil v januári 2023 návrh zákona o príspevku na úhradu nákladov na bývanie. Expert na sociálne politiky Progresívneho Slovenska Tomáš Hellebrandt uviedol, že príspevok by štát stál zhruba 200 miliónov eur. V dokumentoch priložených k návrhu zákona sa však vyčíslenie nákladov či ich krytie nenachádza. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Hellebrandt hovorí, že financie na príspevok mali byť čerpané z vlastných peňaženiek voličiek a voličov, a teda z daní. Avšak v dokumentoch k návrhu zákona Valášek neuvádza, odkiaľ by bol príspevok financovaný a ani konkrétnu sumu, ktorou by príspevok zaťažil štátny rozpočet. Na to upozorňuje v stanovisku k návrhu zákona aj generálny riaditeľ Sekcie rozpočtovej politiky Ministerstva financií.

Pre porovnanie, vládny návrh z roku 2018 týkajúci sa hmotnej núdze obsahoval niekoľko ďalších dokumentov. Medzi nimi  je aj Analýza vplyvov na rozpočet verejnej správy, ktorá obsahuje tabuľku o predpokladanej finančnej záťaži na štátny rozpočet.  Návrh tiež obsahuje Financovanie návrhu, v ktorom je upresnené, odkiaľ by boli financie čerpané. 

Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2023
success
error