DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Akože vy celý január ste mali kampaň proti trans ľuďom na základe toho, čo sa píše niekde v Amerike.

Igor Matovič a Michal Šimečka v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Igor Matovič napísal v januári 2023 niekoľko po sebe nasledujúcich statusov na tému transrodových osôb a LGBTI+ komunity, ktoré poväčšine vychádzali z prípadov zo zahraničia, prevažne z USA, ako aj Veľkej Británie.

Hoci Igor Matovič rozoberal tému transrodových osôb a LGBTI+ komunity aj skôr, to, čo aj niektoré média nazvali „kampaňou”, odštartoval status Matoviča z 2. januára 2023, v ktorom opisuje transrodovosť ako „chorú” a útočí na média, ktoré podľa neho „vymieľajú hlavy” propagandou. 

Ešte v ten istý deň, rovnako ako aj na ďalší deň, 3. 1. 2023, zdieľal príbeh Chloe Coleovej z USA, ktorá ako 12-ročná prijímala látku Leuprorelin, fungujúca ako blokátor puberty, ako 15-ročná podstúpila chirurgické odstránenie pŕs a začala používať meno Leo, no v súčasnosti svoju tranzíciu ľutuje. Na tento prípad z USA, ktorý nemá obdobu v slovenskom prostredí, upozornili aj médiá, ktoré poukazujú na skutočnosť, že nízke percento „detranzícií” je často zneužívané na obmedzovanie možnosti tranzície, ktorá je pre mnohých bezpečná a život zachraňujúca. 

4. 1. rozoberal štatistiky o tranzícii z Veľkej Británie.

Igor Matovič vo svojich statusov nenaráža na žiadne prípady zo Slovenska, mimo údajnej “LGBTIXYZ+ agresívnej propagandy” (5. 1.). 

Rovnako zdieľal v priebehu januára niekoľko ďalších príspevkov o tématike rodiny a LGBTI+ osôb 9. a 13. januára, vrátane prípadu tehotného trans muža znova z USA 24. 1. 

Pri tejto téme ostal, aj keď kritizoval Denník N za kritické komentáre na jeho statusy.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2023
success
error