DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Ďalej si môžeme povedať, že tých 500 EUR (príspevok za účasť vo voľbách navrhnutý Igorom Matovičom). To je 1 až 2 miliardy sekera v štátnom rozpočte.

Michal Šimečka a Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Igor Matovič predložil návrh, ktorý by každému voličovi garantoval finančnú odmenu 500 eur. Dopad takéhoto návrhu by závisel od volebnej účasti. V dôvodovej správe Matovič uvádza, že pri volebne účasti z roku 2020 by náklady štátu dosiahli približne 1,5 miliardy eur. Ministerstvo financií upozorňuje, že ak by sa volieb zúčastnili všetci voliči, dopad na štátny rozpočet by mohol predstavovať aj viac ako 2,2 miliardy. Výrok Borisa Kollára preto hodnotíme ako pravdivý.

Igor Matovič vo februári predložil do parlamentu návrh zmeny zákona o podmienkach výkonu volebného práva. V tejto novele sa píše, že za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách by volič mohol dostať odmenu 500 eur, ktoré nebudú podliehať zdaneniu. 

Dopad na štátny rozpočet by závisel od volebnej účasti. V dôvodovej správe Igor Matovič píše, že v prípade predpokladanej účasti 3 milióny ľudí, by náklady štátu na vyplatenú odmenu dosiahli približne 1,5 miliardy eur.

Ministerstvo financií vo svojom stanovisku kritizuje Matovičov návrh s hodnotením, že schválený rozpočet s takýmto výdavkom nepočíta a jeho návrh krytia nepovažuje za relevantný. 

Ministerstvo financií taktiež upozorňuje, že zavedenie takéhoto príspevku by pravdepodobne zvýšilo účasť vo voľbách, s čím súvisí aj vyšší dopad na štátny rozpočet. V stanovisku sa píše, že v roku 2020 bol počet oprávnených voličov približne 4,4 milióna. V takomto prípade by sa čiastka vyplatená zo štátneho rozpočtu pohybovala približne vo výške 2,2 miliardy. 

Dátum zverejnenia analýzy: 20.03.2023
success
error