DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Ja by som chcel len povedať ľuďom a to im treba povedať, čo sme schválili od roku 2022. Zavedenie náhradného výživného. Historické zvýšenie prídavku na dieťa na sumu 60 EUR. Dvojnásobné zvýšenie daňového bonusu. Jednorazový príspevok 100 EUR na dieťa. Rodičovský bonus na prilepšenie k dôchodku. 14 dňovú otcovskú dovolenku. Nový stavebný zákon. Odštartovanie výstavby nájomných bytov. Zvýšenie minimálnej mzdy. Zastropovanie cien energií. Vyplatenie dôchodcom trinásteho a štrnásteho dôchodku. Zníženie DPH na gastro. Koniec držania psov na reťazi. Nové diaľničné úseky. Podporu rodinných podnikov a fariem. Zavedenie sezónnych prác. Zvýšenie príplatkov za nočné sviatky a nedele. Zvýšenie dôchodkov o 11,8 %. Obedy zadarmo a exekučnú amnestiu v Sociálnej poisťovni.

Michal Šimečka a Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Výrok hodnotíme ako pravdivý, keďže všetky vymenované body vláda od roku 2020 zaviedla.

V marci 2022 vláda schválila vládny návrh novely zákona o náhradnom výživnom

Návrh novely zákona týkajúci sa zvýšenia prídavku na dieťa na 60 eur mesačne predstavili Petra Krištúfková a Jozef Hlinka, obaja zo strany Sme Rodina. Ten bol vládou schválený v novembri 2022.

Dvojnásobné zvýšenie daňového bonusu na deti platí od januára 2023 a znamená, že rodičia by mali mať na dieťa do 18 rokov nárok na 140 namiesto pôvodných 70 eur mesačne. V praxi bolo opatrenie kritizované napríklad bývalým ministrom práce Jozefom Mihálom, ktorý vypočítal, že najviac dostanú ľudia s najvyššími mzdami. 

V rámci 2. inflačného balíka bol prostredníctvom nariadenia vlády v októbri 2022 zavedený jednorazový prídavok na dieťa vo výške 100€.

Rodičovským bonusom myslel Kollár rodičovský dôchodok schválený v októbri 2022. Jednalo sa o vládny návrh, ktorý zaviedol možnosť pre deti odvádzať 1,5 % svojej hrubej mzdy každému zo svojich rodičov.

14-dňovú otcovskú dovolenku síce vláda schválila v novembri 2022, avšak jednalo sa o povinnú implementáciu smernice EÚ do nášho právneho poriadku.

Vláda navrhla v apríli 2022 už dnes platný nový zákon o výstavbe, ktorý by mal zrýchliť „povoľovanie výstavby a elektronizáciu" a tiež priniesť „zjednodušenie postupov a prísnejšie postihy voči čiernym stavbám”. Na jeho základe sa napríklad mesto Bratislava, ale aj Bratislavský samosprávny kraj rozhodli spustiť výstavbu nájomných bytov.

V auguste 2022 tiež ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny oznámilo zvýšenie minimálnej mesačnej mzdy zo 646€ v roku 2022 na 700€ od roku 2023.

Finálne zastropovanie cien elektriny pre domácnosti na úroveň 67,3 eura za megawatthodinu prebehlo v novembri 2022. Stalo sa tak v nadväznosti na memorandum, ktoré podpísalo ministerstvo hospodárstva, ministerstvo financií a Slovenské elektrárne vo februári 2022, týkajúce sa stabilných cien elektriny pre domácnosti do roku 2024.

Zákon o trinástom dôchodku z roku 2020 bol na návrh poslancov Sme Rodina Jozefa Lukáča a Miloša Svrčeka v máji 2022 rozšírený a doplnený o novelu, v ktorej vláda aj parlament schválili jednorázovo vyplatenie 13. dôchodku v roku 2022 skôr, a to konkrétne v júli. Jednalo sa o „kompenzáciu výrazného rastu spotrebiteľských cien” v dôsledku inflácie. Štrnásty dôchodok je jednorazová dávka vypočítaná z trinásteho dôchodku, ktorá bola schválená po navrhnutí vládou v októbri 2022.

Daň z pridanej hodnoty pre gastro podniky bola znížená na úroveň 10 % vládnym návrhom zákona v decembri 2022. Zmena mala najprv platiť len do konca marca 2023, ale potom došlo k predĺženiu na dobu neurčitú.

Zákaz držania psov na reťazi do časového rámca vymedzeného B. Kollárom úplne nezapadá. Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý neumožňuje uväzovanie psov na reťazi bol schválený v júni 2021, no od januára 2022 nadobudol účinnosť. Schválila ho však vláda zvolená v roku 2020, o ktorej Kollár tvrdí, že tak spravila.

V roku 2022 pribudol jeden úsek diaľnice pri Lučenci, Mýtna - Lovinobaňa - Tomášovce, dlhý 13 km. Na rok 2023 je plánované odovzdanie približne 9 km diaľnice.

Vláda prijala v decembri 2022 novelu zákona, ktorá definuje „rodinné podniky” a „rodinné farmy.” Ich definovaním by sa malo umožniť vytvorenie lepších podmienok pre fungovanie vidieckych rodinných podnikov a legislatíva by tiež mala krajinu „nasmerovať z globálne orientovanej produkcie na lokálnu" (Asociace soukromého zemědělství ČR, 2022).

V snahe vyriešiť nedostatok sezónnych pracovníkov vláda schválila v júni 2022 nový typ dohody o pracovnej činnosti - dohodu o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce. Sezónni zamestnávatelia si môžu zároveň uplatniť odvodovú výnimku z platenia poistného.

Schválené bolo aj zvýšenie mzdových zvýhodnení, respektíve príplatkov. Zákon nadobúda účinnosť 1. júna 2023. Príplatok za prácu v nedeľu bude do 31. mája 2023 vo výške 3,58 eura na hodinu a od 1. júna už vo výške 4,023 eura na hodinu. Zmena sa dotkla aj výšky príplatku vo sviatok u dohodárov. Príplatky budú taktiež od júna 2023 opätovne naviazané na minimálnu mzdu.

Sociálna poisťovňa tiež od januára 2023 zvýšila penzie o 11,8 %.

Obedy „zadarmo”, teda štátna dotácia na obedy v určitej sume, od svojho zavedenia v roku 2019 prešli rôznymi legislatívnymi zmenami. Plošná dotácia bola v roku 2021 zrušená a nahradená dvojnásobným daňovým bonusom. Od mája 2023 by sa však mali štátne dotácie na obedy vzťahovať na všetky deti, rozdiel bude len v dotovanej sume.

Generálny pardon je podľa slov Sociálnej poisťovne „určitou formou exekučnej amnestie”. Ak poistenci zaplatia poistné, ktoré sú dlžní u Sociálnej poisťovne, do 31. augusta 2023, tá im odpustí penále za nezaplatenie.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.03.2023
success
error